Министър Танева: Земеделието беше ликвидирано през 1990 г.

„Земеделските стопани бяха подкрепени с 1,2 млрд. лв. от 1 януари тази година”, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева за ВTV. Един милиард от тази сума са представлявали т. нар. директни плащания, които вече са били изплатени през януари. „Преразпределителното плащане ще бъде извършено до Великден”, посочи министър Танева, цитира Кросс.

Земеделският министър коментира и новия закон за храните, който по думите й е необходим, за да се почувстват българските производителите защитени. „Сегашния закон за храните е остарял, той е приеман преди приемането на страната в ЕС и е актуализиран във връзка с някои аргументи”, каза Танева.

Ръст ще бъде отчетен и стойностите до 1990 г. ще бъдат достигнати, когато в работата на Министерството на земеделието и храните бъде установена приемственост, подчерта тя.

„Когато през 1990 г. беше ликвидирано земеделието чрез ликвидационни съвети, трябваше да си зададем въпроса, какво ще стане с едно добре развито животновъдство, когато се върнат по две-три крави на човек, който не се е занимавал от много време с отглеждането на крави”, отбеляза Танева.

Министър Танева обясни, че от понеделник БАБХ започва тематични проверки по отношение на качеството на предлаганите храни и меса във всички търговски обекти и вериги.

Надяваме се, че мерките, които сме взели, ще доведат до гарантирано използване на качествени храни, за да няма проблем по празниците, заяви министърката.