Миришещите на стрес жени се възприемат като несигурни

Изследователи смятат, че миризмата на тялото на една жена, която се намира под стрес, понижава рейтинга й сред околните.
Миришещите на стрес жени се възприемат като несигурни, ненадеждни и некомпетентни, за разлика от тези, които се завръщат от тренировка или плаж. Учените обясняват това с факта, че миризмата на потта, която се отделя по време на стресови ситуации, е много по-различна от “ароматите”, които се появяват след тренировка във фитнеса или в жегата, съобщава КРОСС.
Човек се изпотява в три случая: при физическо натоварване, в жегата и при стрес. При прегряване се отделят екзокринни жлези. Те покриват почти цялата повърхност на тялото и овлажняват кожата с вода, примесена с малко количество сол. При стрес обаче освен екзокринните, работят и апокринните жлези, които произвеждат лепкав секрет. Попадайки на кожата, продуктът от апокринните жлези привлича бактерии, а в резултат на дейността им миризмата на потта става остра и неприятна.
Според британския вестник Daily Mail, екип от лекари е взел проби от три различни вида пот от 44 жени – след стрес, след тренировка, и след нанасяне на дезодорант. След това изследователите са показали на 120 доброволци – мъже и жени, клип, показващ как участничките в експеримента изпълняват ежедневните си задачи – работа в офиса, почистване на дома и грижи за децата.
Всички зрители, помирисали миризмата на потта след употребата на дезодорант, са оценили жената като „самоуверена, надеждна и компетентна”, докато стресовият аромат е предизвикал напълно противоположни коментари – зрителите са определили тези участници в експеримента като „напрегнати”. Освен това всички 120 зрители, помирисали стресовия „аромат”, са заявили, че дамите в клипа не заслужават доверие, тъй като изглеждат несигурни и некомпетентни.