Мисли се за техническо проектиране на жп линия Бургас-Слънчев бряг

Със средства от оперативна програма „Транспорт“ 2014 – 2020 ще бъде построена жп линия до Летище Бургас. Това казва в интервю за в. „Стандарт“ генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев. Новата жп линия е част от голям проект, който се финансира по оперативната програма – Фаза 2 на модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас.  Индикативната стойност на цялата Фаза 2 на проекта Пловдив – Бургас е 320,9 млн. евро, а заедно със строителния надзор, техническата помощ и разходите за археология е 343,6 млн. евро. Ламбрев предвижда до средата на август да бъдат обявени процедурите, цитира investor.bg. Фаза 2 на проекта Пловдив – Бургас предвижда изграждане на жп връзка между Летище Бургас и жп гара Бургас, на стойност 28,5 млн. евро. „Надяваме се заедно с възел Бургас да направим и техническо проектиране на отсечката Бургас – Сарафово и евентуално – до к.к. „Слънчев бряг“. Тази задача ни беше поставена от премиера Бойко Борисов в края на 2015 г. Мисля, че до летище Сарафово ще се справим без проблем.

За отсечките Сарафово – Поморие и Поморие – Слънчев бряг обаче ще бъде доста по-сложно, тъй като там ще трябва да се отчуждават земи и със сигурност ще имаме проблеми с хората и екозащитни организации“, очаква той.

Затова НКЖИ планира на първо време линията да стигне до Летище Бургас, за да може влаковете да поемат част от пътникопотока на самолетите. А след това да се работи по линията и до Слънчев бряг.