Мотото на данъчната кампания е: „Спестете срещите си с НАП“

И през 2014 НАП ще се стреми да спести на клиентите си време и пари. Мотото на тазгодишната кампания е „Спестете срещите си с НАП”.

Нови моменти:
– работи се по предоставянето на услуга за подаване на декларация за доходите без електронен подпис, само с персонален идентификационен код (ПИК). Това обаче предполага и законодателни промени.
– едновременно подаване на осигурителни декларации образец 1 и 6, което ще спести финансов и човешки ресурс на фирмите, както и ще помогне в борбата с осигурителните измами. Това правило има и изключения – самоосигуряващите се лица не подават едновременно двете декларации.
– От тази година самоосигуряващите се лица могат да посочат, че плащат определени задължения за осигурителни вноски за ДОО, независимо от това, че имат по-стари задължения например за данъци. За да бъде отнесено плащането за осигурителните вноски за ДОО, самоосигуряващите се лица, задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес преди парите да бъдат наредени по сметките на НАП.

До момента НАП е издала 150 000 персонални кода. Получавайки своя ПИК, клиентите на НАП получават достъп до много услуги на НАП, за които не се изисква електронен подпис:
-правят справка за активните трудови договори
-справка за осигурителния им доход – върху каква сума работодателите внасят осигурителните му вноски
-справка за индивидуалните партиди по ДЗПО – в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата
-справка за извършените плащания и разпределението на сумите по задължения

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите ще работят до тогова докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последния момент.

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април. Данъците се заплащат в същия срок. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка. Отстъпките се ползват само ако авансовият данък през годината е определен и внесен в срок.
До днес в офисите на НАП са подадени 9 000 декларации за облагане на доходите.

И тази година декларациите за облагане на доходите се състоят от основно тяло и приложения към него, в зависимост от вида на реализираните доходи. Във всеки офис на НАП в страната има определени служители, които дават на клиентите информация кое приложение от подоходната декларация трябва да вземат и попълнят; Допълнителна информация за попълване на декларациите си клиентите на НАП могат да получат и на телефон 0700 18 700 на цената на едни разговор.

Срокът за деклариране на печалбата от 2013 г. за предприятията е 31 март. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис и внесат корпоративния данък до 31 март 2014 г.

И тази година фирмите ще могат да подават годишните си отчети за дейността на едно място – или в НАП или в териториалните бюра на НСИ.

Хартиени образци на декларациите има във всички офиси на НАП. Насърчаваме клиентите на администрацията да използват образците, които са публикувани на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Те са в текстови формат, така че могат да се попълват на компютър.

НАП съветват своите клиенти да си свалят от сайта декларациите с баркод, тъй като така със сигурност няма да допуснат грешка при попълването им. Декларацията се зарежда на компютъра и се попълва офлайн, елиминира техническите грешки и гарантира по-бързо възстановяване на данък.

НАП призоваваме гражданите и фирмите да използват всички възможности за подаване на декларации. Това може да стане чрез интернет, подписани с електронен подпис, по пощата с обратна разписка, както и срещу входящ номер в над 400 пощенски станции в цялата страна.

Плащане на данъци и осигурителни вноски. Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. За улеснение на нашите клиенти в повечето офиси на НАП са разкрити банкови гишета, които обслужват клиентите на администрацията. Заплащането на данък върху доходите от физическо лице на банково гише в офис на НАП е безплатно.

С подаване на данъчната декларация, както знаете, се ползват и редица данъчни облекчения. И тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва облекчението за млади семейства. Това са документ от банката, предоставила кредита, за направените лихвени плащания през 2013 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението (но тя е част от самата годишна декларация).

Данъчното облекчение за млади семейства се ползва като сумата от годишните данъчни основи се намали с направените през 2013 г. лихвени плащания върху първите 100 000 лв. от ипотечен кредит. Със сумата на лихвените плащания не се намалява дължимия данък, а сумата на годишните данъчни основи.

И тази година в годишната декларация за облагане на доходите ще се декларират получените и предоставени заеми.
1.Получени през 2013 г. парични заеми (без кредити от банки), ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2013 г. част от тях са непогасени.
2.Непогасените остатъци по получени парични заеми в периода от 2008 г. до 2013 г. (без кредити от банки), ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.
3.Предоставени парични заеми през 2013 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на 2013 г. част от тях са непогасени.
4.Непогасените остатъци по предоставени парични заеми в периода от 2008 г. до 2013 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.