Музеите в Несебър бяха със свободен вход до 22.00 часа

В  Европейската нощ на музеите, която се чества ежегодно на 16 май  от 2005 г.  
Археологическият музей и църквите „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”  в Несебър бяха със свободен вход до 22 ч. В тях звучаха  художествено слово и камерна музика, прожектираха се филми.

И на трите места,освен свободният достъп, се проведоха специално организирани прояви. В Археологическия музей програмата започна с изпълнението на актьорите Олег Еличов и Михаил Михалев, които представиха поемата на Валери Петров „Хождение по буквите”. По-късно там се състоя и награждаването на участниците в конкурса за презентация на тема: „Личности с национална значимост от Несебър”, който е съвместна инициатива на музей „Старинен Несебър” и дирекция „Образование, извънучилищни и други дейности” към Община Несебър.
Църквата „Св. Параскева” пък се превърна в своеобразен видеоклуб,където в продължение на няколко часа бяха прожектирани документални филми, спечелили награди на XI-я Международен фестивал на туристическия филм – България „На източния бряг на Европа”, провел се в град Велико Търново.

Феновете на камерната музика пък се събраха в църквата „Св. Йоан Кръстител”, където от струнен квартет „Вива”, изпълниха произведения на Бах, Хендел, Моцарт.

                                                     Максим МОМЧИЛОВ