МФ публикува списък на свързани лица със санкционираните по закона „Магнитски“

spisyk-po-magnitskiФинансовото министерство (МФ)  оповести списък с 21 души, свързани със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ българи. В разширения списък, са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на САЩ, предаде БНР.

Част от хората в новия черен списък са собственици или управители на компании, които попаднаха в предишния списък на Финансовото министерство.

Такъв е случаят с “Ефбет” името, на чийто собственик и спонсор на “ЦСКА 1948” Цветомир Найденов бе оповестено днес.

Логично в свързаните с Васил Божков хора е и управителят на Националната лотария „Ню геймс“ Димитър Ганев, партньори на укриващия се в Дубай бизнесмен, като Мирослав Илиев и Георги Попов.

Да се прави бизнес с оповестените имена е рисково  – предупреди финансовият министър Асен Василев:

“Тези лица са свързани, те са били или съдружници в много фирми, или управители, или и двете, с лицата, които са в списъка „Магнитски““.

При свързаните с Делян Пеевски, освен Ирена Кръстева, се виждат имената на партньори на бившия депутат в различни компании, част от които в медийния бизнес, както и в сектори като транспорт и промишленост.

“Те нямат право по Закона за обществените поръчки – членът, който е за допустимост, да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица, за да не попаднат самите държавни предприятия в списъка”, допълни министърът.

В началото на юни Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ санкционира Божков и Пеевски, заедно с Илко Желязков, по глобалния пакт „Магнитски“. След това бяха оповестени още трима души, които попадат в обхвата му.