Оранжев код за опасно време в сряда в Бургаска област

dyjd1Оранжев предупредителен код за опасно време в сряда обяви Националният институт по метеорология и хидрология  за областите Бургас, Варна, Шумен и Добрич.  Очакват се  обилни валежи, гръмотевични бури и силен вятър.

Времето ще бъде съществено по-хладно с температури от 17° до 19°.

Очакват  се сумарни количества на валежите до около 50 литра на кв. метър. Заради очакваните валежи са възможни разливи на реки, вливащи се в Черно море.

Във връзка с  предупреждението от НИМХ за влошаване на времето, областният управител проф. Мария Некова в писмо  до кметовете в Бургаско настоява да се осигурят необходимите празни обеми в язовирите. В случай на контролирано изпускане на язовир да се предприемат мерките по Закона за водите за оповестяване на институциите и населението. Най-голямо внимание да се обърне на язовирите, прелели или контролирано изпускани при валежите от началото на 2021 г., особено на каскадно свързаните. Особено внимание се обръща на готовността за работа в тъмните часове на денонощието.

„Целта е да се предприемат превантивни мерки във връзка с влошената климатична обстановка и да сведем до минимум щетите, които лошото време може да предизвика и недопускането на бедствени ситуации“ – обясни проф. Нейкова.

За предприетите от общините действия по изпълнението на указанията, областният управител изисква да се информира Областна администрация Бургас.