Над 78 000 мераклии напират за еднопосочен билет до Марс

По-малко от три седмици от старта на кампанията по набиране на желаещи за еднопосочен полет към Марс, вече са се записали над 78 000 доброволци от целия свят. Това съобщи холандската компания Mars One, която организира мисията.
В списъка са включени и двама българи, предаде КРОСС.
Кандидатите изпращат свое видео на сайта на компанията
Всеки от тях е заплатил встъпителна вноска от 38 долара за регистрация на сайта. Тези средства, заедно с продажбата на сувенири и правата за транслиране на реалити-шоуто по телевизията са важен източник за финансиране на космическата програма Mars One. Тези пари ще послужат за построяване на космическия кораб, роботите и оборудването за марсианската база.
Преди пристигането на първия екипаж се планира създаването на удобна база, предназначена за постоянно живеене. През 2016 година на Марс трябва да пристигне първият робот, а в 2020 година – цялото оборудване за построяване на базата. Първите заселници ще започнат да пристигат към 2023 година с период от две години.
Планира се втората мисия да се отправи към Червената планета през 2025 година. Във всеки полет ще има по двама мъже и две жени, което трябва да осигури бъдещото население на Марс.
Към този момент се планира от всички кандидати да бъдат избрани само 40. От тях зрителите ще решат тези, които ще отидат на Марс.