Национален протест на лекарите срещу здравната реформа

Национален протест срещу реформите в здравеопазването и политиката на здравното министерство организират в София медици от страната. Те настояват за удължаване действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Здравната каса и Лекарския съюз. В протеста ще се включат представители на различни лечебни заведения. Мотивите за техните действия са, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти.

Основните ни искания, това са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015-та година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване.

Вчера министърът на здравеопазването Петър Москов се извини на личните лекари, че техните искания не са били взети предвид при преговорите между Здравната каса и Лекарския съюз.

След едноседмични протести на общопрактикуващите лекари в знак на недоволство срещу политиките в здравеопазването, ресорният министър Петър Москов каза: “Дължа извинение на общопрактикуващите лекари, защото техните мнения и предложения не бяха взети още в началото на преговорния процес като предмет на обсъждане. При тежки, екстремни условия имахме срещи с Асоциацията на общопрактикуващите лекари и всяко едно тяхно предложение беше прието и е заложено като част от решението на касата”.

Москов изрази убеждение, че новите условия, по които Здравната каса вече заплаща, няма да спрат болници, лекували досега онкоболни, да продължат да го правят. Въпрос било на по-добра организация между отделните лечебни заведения, за да се осигури комплексност, смята д-р Мария Рачева, председател на Сдружението на лечебните заведения по онкология:”Въпрос на организация и договор между двете лечебни заведения. Връщаме старата система от времето на Тато – тогава, когато болниците си правеха консултация една с друга и никой не беше толкова велик и единствен”, цитира Кросс.