Нашето Черноморие загуби българския турист

През август на Южното Черноморие с чартърни полети и автобуси са посрещнати 352 482 туристи, сочи анализ на Бургаската туристическа камара, цитира Кросс. Това представлява ръст от 2%. Морето на юг от Бургас е предпочетено най-вече от латвийци – 53%, беларуси – 42%, естонци – 25% и казахстанци – 21.6%. Много под 20% посещаемост регистрират поляци, австрийци, датчани и германци. В първата десетка са още руснаците и чехите, макар и с малко над 3% посещаемост. Украинците, за които се предполагаше, че ще почиват у нас заради кризата в Крим бележат спад в посещенията с 51%. По пазари обаче най-голям е спадът на туристи от Кувейт, Италия, Швейцария и Норвегия. Тези страни регистрират по-малко почивки у нас между 128 и 68%. Между 50 и 4% е спаднал броят на почиващите от Гърция, Швеция, Литва, Словения, Финландия, Армения, Холандия, Дания, Ирландия, Франция и Белгия.

Сред положителните показатели данните сочат, че се възстановяват се нашите позиции през м. август на полския, германския, австрийския и датски пазари, въпреки че все още не е преодолян спадът от тези страни. Запазват нивото си от 2013 г. пазари като Великобритания и Унгария. Провеждащите се през последните три-четири години детски фестивали с участието на изтъкнати детски групи от Русия, Украйна, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония също спомага за приток на туристи. През тази година рязко са намалели рекламациите от детския и юношески туризъм и отдих от Обзор до Китен.

Тревожен е фактът за резки спадове в някои от многогодишните наши пазари. Скромният ръст на руските туристи се дължи на девалвация на руската рубла, оскъпяването на пакета и ограниченията, несигурността от фалирането на 6 руски фирми и политико-икономическата обстановка. Вече втора година традиционни туристи от Финландия, Швеция, Норвегия и Холандия бележат резки спадове. Основната причина не е в антирекламата за България, а в качеството на туристическия пакет, нощната тишина и покой, кражбите, проституцията, несигурността, жестокото рекетиране на туристите в нощните и еротични барове.

Анализът сочи, че е намаляло търсенето на нискокатегорийната база – къща за гости, семейни хотели – една и две звезди. Туристите се насочиха към хотелите 3,4 и 5 звездни хотели. Още един факт е безспорен – предлагането изпреварва търсенето в пъти.

“По цялото ни южно Черноморие на север и на юг от областния център Бургас настъпи съществена промяна относно финансовата структура на туристопотока, туристи с леки портфейли пълнят курортите ни. Според мен липсва планиране в подготовката и реализацията на всеки туристически сезон. Туристите у нас очакват да видят среда, която е уредена, всичко е подредено, където има чисти плажове, чиста вода, тротоари за движение свободно, без да са задръстени с леки коли, достатъчно паркинги, така както е в страните, с които се конкурираме. Не са на качествено ниво отношенията туристи и концесионери на плажовете. Не се спазва стриктно закона за УУЧ Крайбрежие, туристите са дошли за великолепния ни морски плаж, но когато за един чадър и два или три шезлонга заплащаш между 18 и 24 лв. и двойно повече, пресича се доброто желание и настроение за почивка. В много страни по Средиземноморското крайбрежие тази услуга е безплатна”, коментира ситуацията Иван Иванов от Бургаската туристическа камара.

Топлият септември няма да компенсира дъждовното лято. Чартърните полети намаляват, учебната година в много страни започва през третата десетдневка на август и началото на септември, масово на юг от Бургас се закриват заведения за хранене, част от плажовете са без спасители, несигурна е политическата и икономическата среда у нас.

Къде почиваха и почиват Българските туристи през това лято?

Туристическия сезон за българите протичаше и протича с много въпросителни. Много дни през юли и август бяха дъждовни и не бяха благоприятни за почивка. Тези неблагоприятни условия за туризма насочиха българите от средната и под средната класа към Егейско море и Северна Гърция, така също към Турция, а над средната към Италия, Испания и ОАЕ.

В този смисъл нашето Черноморие загуби българския турист, а от 500 000 туристи почивали по Черноморието в Бургаска област между 80 и 100 000 са били българи през август.

Българите от Северозападна, Югозападна и Централна България през дългите уикенди чрез онлайн резервации намериха тихи кътчета по плажовете на Средиземно море, а от Североизточна, Югоизточна и Източна България съгражданите ни се насочиха към турските плажове и дестинации.

Те направиха бърза ценова съпоставка, отчетоха като необходимост великолепната инфраструктура и тръгнаха да опознават Балканите, от това се нуждае българина.