На 9 май EVNБългария ще отбележи Световния ден на мигриращите птици

На 9 май 2015 г. EVNБългария ще отбележиСветовния ден на мигриращите птици. Това е ежегодна кампания за повишаване на осведомеността, стартирала през 2006 г. и цели да вдъхнови опазването на мигриращите видове птици и техните местообитания в световен мащаб. Кампанията се организира от Програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP).

През 2015 г. акцентът на Световния ден на мигриращите птици е „Енергията – да я направим безопасна за птиците!“. Мотото цели да подчертае важността от развитието на енергийните технологии и инфраструктура по начин, който предотвратява, намалява и смекчава въздействието върху мигриращите птици и техните местообитания.

Ежегодно милиони мигриращи птици извършват своя преход в условия на широко разпространение на различни видове технически съоръжения за генериране и разпределение на електроенергия. Сблъсъците с въздушните електропроводи и бариерният ефект на енергийната инфраструктура често стават причина за загубата им и ги изместват от техните местообитания.

EVNБългария изпълнява редица целенасочени дейности на лицензионната територия на дружеството в Югоизточна България, които да намалят вредните въздействия върху мигриращите птици. Тези дейности включват:
• кабелиране (вкарване под земята) на въздушни електропроводи
• поставяне на защитни изолации по стълбове
• обезопасяване на щъркелови гнезда, построени върху електрически стълбове.

Някои от основните дейности на EVNБългария при опазване на мигриращите птици в Югоизточна България са:
o Обезопасени 1 670 щъркелови гнезда, построени на електрически стълбове посредством повдигане върху метални платформи за периода 2009 – 2014 г. Проведеният мониторинг на обезопасените 1001 гнезда за периода 2011 – 2014 г. показа, че над 60% от тях са населени.
o Изолирани общо 2 214 ел. стълба за предотвратяване на риска от токов удар за птиците в периода 2010 – 2014 г.
o През 2014 г. по проект на Дирекция на Природен парк „Странджа“ бяха обезопасени 83 електрически стълба за опазване живота на едри видове птици.

При изпълнението на дейностите EVNБългария си сътрудничи с държавни и неправителствени организации, като съдейства за изпълнението на директни природозащитни мерки по различни проекти.

EVNБългария продължава своята отговорна екологична политика насочена към опазване на биоразноoбразието в България и опазване на мигриращите птици, като прилага най-добрите налични технологии при изграждане на електроенергийните съоръжения. Усилията на компанията са насочени към изпълнение на иновативни проекти, които да обединят усилията както на енергийните компании, така и на природозащитните организации, за да изпълним заедно мотото „Енергията – да я направим безопасна за птиците!”.