На 96-годишна възраст почина Елизабет II

На 96-годишна възраст почина кралицата на Великобритания Елизабет II. Кралицата на Обединено кралство и на страните на Британската общност е издъхнала днес в замъка Балморал, резиденцията на британските монарси в Шотландия.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя беше на престола 70 годни и е най-дълго управлявалият жив монарх в света. Докато е на трона, на „Даунинг стрийт” 10 се сменят 15 министър-председатели – от Уинстън Чърчил, през „Желязната лейди” Маргарет Тачър до Лиз Тръс, която в понеделник зае мястото на поддръжника на Брекзит Борис Джонсън.

Елизабет II беше омъжена за принц Филип Маунтбатън повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина на 9-ти април 2021-ва на 99 години. Двамата имат четири деца, осем внуци и 12 правнуци.

Възкачването ѝ на трона е изненадващо и свързано с поредица от събития, които могат да се определят единствено като “съдба”. Чичо ѝ Едуард Осми абдикира, а баща й Джордж Шести става крал. Елизабет е на 25, когато научава, че баща ѝ е починал и тя е кралица на Великобритания. Новината ѝ съобщава нейният съпруг принц Филип – човекът, когото в следващите 7 десетилетия нарича свой камък и опора. От този ден нататък тя посвещава живота си на една дума – служба.

През юни тази година цялата страна отпразнува платинения юбилей на кралицата, а милиони ѝ отдадоха почит и признание. Тогава тя излезе на балкона на Бъкингамския дворец заедно със семейството си.

“Кралицата си отиде в мир в Балморал този следобед. Кралят и кралицата консорт ще останат в Балтимор този следобед и ще се върнат в Лондон утре”, съобщиха официално от Бъкингамския дворец.