Несебърска икона е обект на поклонничество в Назарет

Иконата в базиликата на храма „Св.Благовещение” в Назарет е пренесена от София в края на м.г. от поклонническа група, включваща католици и православни, водена от Христо Пройков-апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Изображението носи името „Св.Богородица-Врата небесна“ и е прототип на икона от Месемврия, любима на Анджело Джудзепе Ронкали-апостолически делегат на Ватикана в България през периода 1925-1934. По време на едно от посещенията си в Месемврия, виждайки иконата на Св.Богородица в несебърската църква, той така се прехласва, че си поръчва репродукция от нея, която го придружава през целия му живот. Покрай иконата Ронкали се влюбва в Несебър до степен да поиска аудиенция при папа Пий ХІІ пред когото заявява желанието си за промяна на архиепископската си титла от Ареополски на Месемврийски.

Изработката на иконата е дело на художника Стоян Карагеоргиев.Изображението е мозайка с размери 200 х 70 см в класически византийски стил и технология.

Самата икона на Богородица от Несебър, осъществена в тази мозайка, носи в себе си икуменичен момент. Тя е в източен стил,приет от християните в България като традиция,и същевременно-поставена в католическата базилика.

Иконата от мозайка е осветена и вече е редом до иконите на Франция и Етиопия,

съвсем близо да входа на базиликата,от дясната страна на статуята на Богородица в двора на черквата.

По този начин Несебър отново представя България – този път с икона на „Св.Богородица -Врата небесна” с надпис: „Майко Божия,моли се за нас”.

Максим МОМЧИЛОВ