Новите размери на пенсиите ще се получат през януари

pensionerПенсионерите ще получат новите размери на пенсиите си с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 процента през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула – това каза за „Хоризонт” националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

Относно избраната от депутатите дата – 25 декември, за влизане в сила на промените в размерите на пенсиите, националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира:

„Тази история с 25 декември на мене ми е много странна, дори бих казала смешна, защото от никъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж, беше записано, че ще действа от 1 януари, съвсем не означава, че един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка, тъй като това може да се случи, само ако някой отмени тази норма”.

Гонева е категорична, че взетите от парламента решения за пенсиите означава денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ , тъй като става въпрос за над 2 милиона и 200 хиляди пенсии, към които ще бъде приложен новия коефициент.

„Така трябва да работят колегите от НОИ, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии заедно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември. Разбира се, че през месец декември те ще получат действащите пенсии към месец декември”.