Нови данъци за собствениците на автомобили от догодина

От 2014 година един милион собственици на автомобили може да плащат двойно по-скъп данък, съобщи Нова телевизия. Причината е скока на налога за колите произведени преди 2000 година, които не отговарят на евростандартите за екологичност. В момента се търси вариант това да не се случи. Два са възможните изхода от ситуацията. Първият е догодина от 50% отстъпка за автомобилите с катализатор без евростандарт да премине на 30%. Отстъпката ще намалява с 10% всяка година и ще изчезне през 2017 година.

Другият вариант е от 2014 да се плащат данък с отстъпка 20%, а тя да изчезне през 2016. Няма вариант, при който отстъпка да не изчезне в близките години. Експерти смятат, че ако се гледа нивото на екологичност то наличието на катализатор трябва да е достатъчен фактор за отстъпка. Някои обаче мислят, че единствената причина за вдигането на данъка е търсенето на пари.

Друг основен проблем е, че нито един човек не може да каже колата му има ли катализатор или не. Хората купуват автомобили, за които им казват че имат катализатори, но до колко са добри не може да се установи, защото България няма необходимата лаборатория за това, заявяват експертите.

Възможно е ефективността на катализаторите да се разбере и в пунктовете за ГТП чрез газанализатор, но това ще отнеме време, а и едва ли всички автомобили ще преминат през тази проверка, казват запознати с проблема. Решението колко точно ще плащат шофьорите догодина се очаква до няколко седмици./Poligraff.net/