Новозавършили акушерки у нас почти няма

“Новозавършили акушерки у нас вече почти няма, а към момента средната възраст на работещите акушери в България е между 50 и 55 години.” Това съобщи пред Дарик Мария Димитрова, акушерка от Добрич и заместник-председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

В Международния ден на акушерката Димитрова определи професията си като призвание и сподели, че то е само за хора с големи сърца. Зад тази теза обаче се застъпвали единствено онези, които се оказвали по-силни от неудачите в системата и оставали да работят в България.

Всички други, по думите на Мария Димитрова, си стягали куфарите и отпътували в чужбина:„Тези, които продължаваме да упражняваме професията в България, просто я обичаме много. Но това за мен не е професия, това и призвание. Усещането е много особено. Едната сълза, усмивката, едно благодаря”.

„Новозавършили акушерки, за съжаление, няма. Тези, които завършват, са единици. Ако са в големия град – Варна, Пловдив, София – те остават там и започват работа, защото работят в по-голямо лечебно заведение. Всички останали няколкомесечно или с едногодишен опит, придобит в нашите болници, отиват и започват работа в европейска държава, в държава в Третия свят. Но на тяхно място не идва млада колежка. Средната възраст е 50-55 години. Нали се сещате, че след 10 години няма да има кой да обслужва нас, като пациенти, което е жалко”, коментира Димитрова. Трябва да сме оптимисти, каза тя, цитирана от Агенция Кросс.