Новото AYGO от TOYOTA

УНИКАЛНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА TOYOTA В А-СЕГМЕНТА

 

Новото AYGO е плод на личната ангажираност на Акио Тойода да прави всеки път по-добри и забавни за шофиране автомобили. То взима силните страни на сегашното AYGO – редовно обновявана гама на оборудване, чаровен дизайн и истинско удоволствие от шофирането и добавя нов, по-закачлив елемент. Дизайнът на новото AYGO е вдъхновен от съвременната младежка мода в Япония – “J-Playful”, в която преобладават силните контрастни линии и форми.

 

От изключителният X-дизайн на фронталната визия до гамата от индивидуални опции за персонализиране на автомобила, всички стилистични и инженерни решения са направени с цел  повече удоволствие и забавление.

kare_aygo

„В основата на проекта бе създаването на автомобил, който хората ще обикнат“, споделя Дейвид Терай, Главният инжeнер на новото AYGO. „Обикновено чарът на автомобилите от А-сегмента се крие в тяхната практичност,  компактност и ценово позициониране. За съжаление обаче твърде често те са лишени от емоция и мигновенно желание за покупка. Моментите, в които усещаш, че наистина искаш този автомобил, когато страстно разлистваш страниците на брошурата, докато преценяваш какво точно да купиш,  са рядкост. Дизайнът е поставен на второ място, а и нямаш голям избор от разнообразни опции на оборудване.“

 

„Изглежда  автомобилните инженери, дизайнери и стратези смятат, че водачите на малки автомобили не прекарват достатъчно време зад волана и поради тази причина са готови да правят компромиси. Не приемам тези твърдения за истина. Убеден съм, че тези  водачи, както всички останали, искат да притежават автомобил, с който да се гордеят. Затова приех задачата да създам точно такъв автомобил.“

 

Този подход обяснява защо новото AYGO поема по пътя на първото поколение, което вече е извървяло първите стъпки към разчупването на стереотипа в А-сегмента. Въпреки компактните размери, то притежава изключителна външност с изразени, изтънчени и закачливи линии. Дизайнът на новия модел е полюсен и ще накара хората да взимат страна; няма да се хареса на всеки. И Дейвид Терай заявява, че точно това е била неговата цел.

 

„Ако държите на емоционалната връзка между клиента и дизайна трябва да приемете, че вкусовете на хората се различават“ споделя той. „ По улиците е по-добре да има дизайн, на който част от хората да се възхищават,  отколкото да остане незабелязан. Точно затова новото AYGO ще бъде различно.“

 

И то е. Интериорът и екстериорът са замислени по начин, който позволява много възможности за персонализиране. Новото AYGO е не само забавно за шофиране, но и отговаря на твоя собствен стил и индивуализъм.

 

Около 10 части на автомобила са лесно сменяеми, за да се постигнат различни и интересни цветови комбинации, което позволява на клиентите да създадат свое собствено AYGO. Интелигентният процес на монтиране на допълнителните аксесоари правят персонализирането лесно и удобно, гарантирайки кратки срокове на доставка и ниски цени, съответстващи на А-сегмента.

 

„Животът“ в купето е още по-приятен, благодарение на увеличеното пространство и набора от иновативни предложения за интериорно оборудване, които отговарят на младежките тенденции. Младите хора са аудиторията, считана за основна на AYGO. Най-впечатляващият елемент в оборудването на новото AYGO е мулти-медийната система x-touch. 7“ цветен сензорен екран, който се предлага стандартно за нива x-cite, x-clusive and x-wave,  управлява множество системи в автомобила, а MirrorLink функцията за свързаност с вашия смартфон, която се предлага като опция позволява да интегрирате AYGO в натоварения  виртуален живот в социалните мрежи, който повечето от нас водят.

 

Новото AYGO е оборудвано с подобрена версия на многократно награждавания 1.0-литров, 3-цилиндров VVT-i бензинов двигател. Все още един от най-леките в класа, този изключителен двигател е подложен на множество подобрения, които увеличават продуктивността и спомагат за постигане на лидерски показатели по отношение на  разход на гориво и CO2 емисии.

 

Главният инженер се чувства щастлив с новото AYGO,: „Исках да избегна традиционните компромиси в А-сегмента, като създам продукт,  с който да се гордея. Сега, виждайки автомобила в завършен вид, смея да твърдя, че съм влюбен. Това означава, че съм постигнал целите си.“ Стремежа на Toyota е усмивките и любовта да не свършат до тук, а да се пренесат на лицата и в сърцата на хората, които AYGO искрено забавлява.

 

J-Playful Дизайн

 

Новото AYGO е създадено да съблазнява. Темата на дизайна бе „J-Playful”. Тя е вдъхновена от младежката култура в Япония, в която преобладават силно изразени фигури и форми. „Гордостта от притежанието идва най-вече от дизайна“ казва главния дизайнер Нобуо Накамура. „Всеки път, щом видите автомобила паркиран отпред, разбирате, че сте направили правилния избор. Точно поради тази причина не направихме компромис с визията му.“

 

Компактността на автомобила е ключова за бъдещите „градски“ потребители на AYGO. Дължината на автомобила е нарастнала със само 25 мм до 3,455 мм, запазвайки водещата позиция на AYGO в компактния сегмент. Въпреки увеличеното със 7 мм пространство за главите, височината е намалена с 5 мм до 1460мм за по-добра аеродинамика. Колеята на автомобила е увеличена с 8 мм отпред /до 1430 мм/ и отзад /до 1420мм/ за по-впечатляваща стойка на автомобила.

 

Въпреки че е компактен и закачлив, екстериорът излъчва солидност и присъствие. Това не е щастлива случайност, заявява Накамура: „Да проектираш подобен автомобил не е лесна задача. Искаш автомобила да предизвиква топли чувства, но същевременно трябва да изглежда сериозно, да не бъде подценяван. Дизайнът трябва да бъде солиден,  оползотворявайки цялото налично пространство.“

 

Солидният външен вид идва от еднообемната форма, заложена в основата на проекта. За да присъства и закачливия елемент, дизайнът на автомобила е заимстван от разширяващ се мек материал, притиснат на места от твърда обвивка. Докато се уголемява, някои части изпъкват значително и създават смелата X-graphic визия на AYGO отпред. Същите издути елементи могат лесно да се разпознаят по цялото купе – долна предна решетка, предни светлини, фарове за мъгла, странични стъкла и огледала.

 

За да запази целостта на дизайна, трябваше да вземем някои трудни решения“ сподели Накамура. „Например предните фарове трябваше да са достатъчно тесни, за да бъдат съчетани с X-graphic дизайна, което от своя страна наложи   използването на проекторна технология на осветяване. Това е изключение за най-малкия сегмент, където обикновено се използва рефлекторен тип осветяване и е пример за това, че не направихме компромиси по време на дизайна, за да получим един по-добър автомобил.“

 

Дизайнерската X-graphic линия е силно изразена и в сменяемите екстериорни елементи, които са неразделна част от новото AYGO. В профил се забелязва сниженият таван и изнесената предна колона. В резултат на тези модификации, центърът на тежестта на автомобила е изнесен напред, което подобрява баланса и цялостното пътно поведение. Промените са подчертани и с наклонената междинна линия, която завършва в задните стопове. От своя страна таванът има нов профил с вграден спойлер, които допринася за подобряването на аеродинамичните характеристики.

 

Формата на страничните прозорци се различава при 3- и 5-вратите версии, като последните преливат в задните стопове, което създава усещането за по-дълъг и обемен автомобил.

Задната част на новото AYGO кореспондират на  дизайна в предната част на автомобила. Задната врата и бронята образуват линии, които разчупват солидната визия на автомобила.

 

 

Комфорт

 

Основния елемент, около който е конструиран целия интериорен дизайн, е трапецовидната централна конзола, чийто дизайн е в тон с  цялото вътрешно пространство – въздуховоди, тапицерия и обшивка на скоростен лост. Конзолата съчетава пространствено табло с матирано покритие против отблясъци, разположено между аеродинамичните предни колони, които осигуряват по-добра видимост на водача. Приборите в инструменталното табло са с овален дизайн. Постоянно осветеното табло има мулти-информационен екран  с едър шрифт за максимална четимост.

 

Както екстериорът, така и интериорът може да бъде персонализиран. „Работили сме много върху ергономията в интериора“, заявява Главният инженер Терай. „Вземайки предвид по-младата аудитория в компактния сегмент, сме намалили наклона на волана от 28 на 26.6 градуса, намалили сме дължината на основата на седалката с 10 мм и сме оборудвали шофьорската седалка с механизъм за настройване на височината й, така че намирането на най-удобната позиция на шофиране да става лесно.“

 

Въпреки непромененото междуосие на автомобила от 2,340 мм, дължината на пътническото пространство е увеличено с 9 мм, а допълнителните 20 мм за подлакътника гарантират удобството на предните места. Багажното пространство е увеличено с 29 литра, нараствайки до 168 литра, а увеличеното със 75 мм товарно пространство позволява по-лесен достъп.

 

Фаровете, които осветиха пътя

 

Стандартни за всички модификации на AYGO, предните светлини включват Поли-елипсоидна система (PES) на халогенните фарове, които пращат по-концетриран сноп светлина, както на къси, така и на дълги светлини. Интегрираните стандартно на всички нива LED дневни светлини придават завършващия елемент на новото AYGO, правейки го лесно разпознаваемо отдалеч.

 

Играй безопасно

Новото AYGO е разполага с широка гама оборудване за пасивна и активна безопасност. Като стандартно оборудване автомобила разполага с ABS (Антиблокираща спирачна система), EBD (Електронно разпределение на спирачното усилие), VSC (Система за контрол на динамичната устойчивост на автомобила), въздушни възглавници,  ISOFIX закрепване на детски столчета, система за следене на налягането в гумите, , система за улеснено потегляне по наклон (HAC) и система за сигнализация при аварийно спиране.

 

Високоякостната конструкция на новото AYGO е проектирано да намали деформацията на пътническата кабина при челен, страничен и заден удар, както и да защити пешеходците в случай на инцидент, като равномерно разпредели силата на сблъсъка.

 

СЪЗДАЙ СВОЕТО СОБСТВЕНО AYGO:

ИНТЕЛИГЕНТНА ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

 

С богат набор от интересни, достъпни и винаги налични детайли за персонализация на автомобила, клиентите на новото AYGO могат да го направят изцяло според своя вкус. „Това бе от изключително значение за мен,“ казва главния дизайнер Терай. „Първо, защото клиентите са свикнали да избират цветовите комбинации на новите си придобивка и е време автомобилната индустрия да отговори на търсенето. И второ, за да може всеки клиент да притежава свое собствено AYGO, което изглежда точно така, както си го е представял. Възможността вашият автомобил  да бъде  уникален ще го направи още по специален за Вас.“

 

Сменяемите части по екстериора (предния X-панел, разширенията на преден X-панел, задния дефузор, алуминиевите колела и стикерите за таван и алуминиевите колела) и интериора (панела на инструменталното табло, централна конзола, контура на вентилационните отвори, топката и облицовката на скоростния лост) могат да бъдат лесно подменени, за минимално  време, дори след години употреба.

 

Концепция

 

Предизвикателството бе да се гарантира лесния и структуриран избор на клиента. За да се постигне това, персонализацията на автомобила се гради на 4 основни елемента: Разнообразие, Непринуденост, Достъпност и Наличност.

 

Благодарение на разнообразие от богати нива на оборудване, специални серии и допълнителни аксесоарни пакети за предаване на индивидуалност на автомобила , клиентите ще имат пълната свобода да развихрят фантазията си  Доставките на новото AYGO ще бъдат с гарантирано кратки срокове, независимо от избора на клиента за персонални, екстериорни и интериорни предпочитания.

 

 

Оборудване

 

Новото AYGO предлага щедро стандартно оборудване. Стандартни за всички нива са FM радио с USB и AUX входове, Система за управление на динамичната устойчивост на автомобила (VSC) и Система за подпомагане на потеглянето по наклон (Hill Start Assist), 6 въздушни възглавници, Wi-Fi интернет в автомобила, LED светодиодни дневни светлини, аларма и оригинални стелки „Аygo”.

 

Стратегията „x-play” е в основата на вдъхновнието за  всички специални серии „х-cite”, „x-clusiv”, и „x-wave”.

 

 

 

Пакети

 

Клиентите, които искат да предадат различен дизайн на тяхното ново AYGO, но без да използват персонализирането на всеки панел, могат да използват екстериорните и интериорни пакети. Всичко е във ваши ръце от  промяната на цвета на  предната X-решетка и задната броня до стикери, които допълнително да подчертаят характера на автомобила.

 

Завладяващо предложение

 

Независимо дали чрез дизайн, оборудване, икономичен двигател или възможност за персонализиране, новото AYGO притежава потенциала да остави своя отпечатъл в А-сегмента. Със стартирането на продажбите в през Септември 2014, то ще придаде нова интересна перспектива за клиентите, които търсят комактен автомобил, стил, и най-вече забавление.

 

 

X-TOUCH: ЦЕЛИЯТ СВЯТ В РЪЦЕТЕ ТИ

 

Пренасяйки достъпните мултимедийни системи в следващото десетилетие, Toyota x-touch предлага на собствениците на новото AYGO безпрецедентна комбинация от мултимедийни възможности и свързване със смартфони.

 

Системата x-touch използва 7“ цветен сензорен екран, интегриран в централната конзола. Това е първата система в сегмента, която е оборудвана с камера за паркиране на заден ход като стандартно оборудване.

 

Toyota x-touch има изключително опростено меню с пет основни икони, които правят работата със системата лесна и интуитивна. Категорията за избор на източник за музика ви дава възможност да избирате измежду FM/AM радио, музика чрез Bluetooth, AUX или USB свързаност с опция за изобразяване на корицата на албума.

 

Когато аудиото е изключено, голям дигитален часовник с ретро дизайн добавя характер към игривия дизайн на системата. Чрез телефонната функция, водачът може да влезе в контактите си, да провежда обаждания или да получава и чете съобщения на екрана.

 

Борд комютърът  показва информация за оставащия пробег, средния разход на гориво, време на пътуването и данни от минали пътувания. Широк избор от приложения позволява на водача  да използва навигацията или социалните медии.

ИНТЕЛИГЕНТЕН ДВИГАТЕЛ

 

Единствено в А-сегмента се наблюдава следната тенденция – лоялност на клиентите към бензиновите двигатели. Преработеният 3 цилиндров двигател на Toyota, отличен с много награди, предоставя идеален баланс между бърза реакция  и икономичност.

 

„Искахме да подобрим както динамиката, така и икономичността,“ – разяснява главният инженер Терай. „В класа на Aygo текущите разходи по автомобила са от ключово значение – клиентите не искат да харчат много за гориво. Но в същото време не искахме да използваме скъпи технологии за намаляване на разхода, защото това щеше да доведе до значително увеличаване на цената. За това, нашето основно предизвикателство беше да измислим лесни, но и интелигентни начини да постигнем нашите цели.“

 

Това обяснява дългия списък с подобрения в 998 куб. см агрегат. Първо, степента на сгъстяване е увеличена от 11.0:1 до 11.5:1.  Горивната камера е с подобрено охлаждане, а VVT-i системата за впръскване на горивото е оптимизирана. Освен това, един от най-леките двигатели в класа си е дори още по-олекотен, благодарение на използването на глава на цилиндъра с вграден колектор за изгорелите газове.

 

Двигателят развива 51kW (69 к.с.) при 6000 об/мин и 95 Нм при 4300 об/мин, като 85 Нм са достъпни още от 2000 об/мин.

 

Новото AYGO понижава разхода на гориво от 4.4 до 4.1 л/100км, а СО2 емисиите спадат до 95 г/км.

 

Въпреки всички тези подобрения, особено внимание е обърнато на запазването на игривия характер на двигателя. Той продължава да обича високите обороти при по-високи скорости, и въпреки че шумоизолацията е подобрена, спортния звук е запазен при силно подаване на газ.

 

Накрая, продължително е работено върху аеродинамиката на автомобила с цел подобряване на икономичността. Това включва оптимизацията на въздушния поток около автомобила, използването на преден и заден спойлер, и кори на пода на автомобила. В резултат на това коефициентът на челно съпротивление е намален до Cd 0.29.

 

Трансмисия x-shift

 

Роботизираната ръчна скоростна кутия x-shift се предлага като алтернативен вариант на пет-степенна ръчна скоростна кутия  при новото AYGO. Тази значително подобрена трансмисия има напълно автоматичен режим и няма съединител, като използва комютър за бързо и прецизно превключване. Предавателните числа са оптимизирани да доставят удоволствие от шофирането и по-добър разход на гориво.

Режимите E (Easy), M (Manual) и R (Reverse) позволяват на автомобила да се придвижва като конвенционален автоматик. В режим Е системата сама избира подходящата предавка в зависимост от скоростта, условията на пътя и позицията на педала на газта. X-shift трансмисията в новото AYGO е оборудвана с kick-down функция, която е характерна за автоматичните трансмисии. В допълнение, можете сами да избирате предавките от лостчетата на волана дори в режим Е. Избирайки режим М, шофьорът може да сменя предавките от скоростния лост или от лостчетата на волана.

 

С x-shift, новото AYGO реализира разход на гориво от 4.2 л/100 км и СО2 емисии от 97 г/км.

 

 

Продажби в България:

 

Продажбите на Aygo в България стартират на 1 Септември 2014.

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ TOYOTA AYGO
ДВИГАТЕЛ

НОВОТО AYGO

НОВОТО AYGO

(с трансмисия x-shift)

Тип

1.0 VVT-i

1.0 VVT-i

Тип гориво

Бензин

Бензин

Система на газоразпредление

4-valve DOHC

4-valve DOHC

Работен обем (куб.см)

998

998

Диаметър и ход на буталата (мм)

71 x 84

71 x 84

Степен на сгъстяване

11.5:1

11.5

Максимална мощност (к.с./кВт при об/мин)

(69) 51 / 6 000

(69) 51 / 6 000

Максимален въртящ момент (Нм при об/мин)

95 / 4 300

95 / 4 300

СПИРАЧКИ
Предни

Дискови – 247мм x 20 мм

Дискови – 247мм x 20 мм

Задни

Барабани – 200 мм

Барабани – 200 мм

(вътрешен диаметър)

(вътрешен диаметър)

ОКАЧВАНЕ
Предно

Независимо  тип Макферсон

Независимо  тип Макферсон

Задно

Торсионна греда

Торсионна греда

СКОРОСТНА КУТИЯ
Тип

M/T

x-shift

 
ДИНАМИКА
Максимална скорост (км/ч)

160

160

Ускорение 0-100 (км/ч)

14.2

15.5

РАЗХОД НА ГОРИВО
Комбиниран (л/100км)

4.1

4.2

Капацитет на резервоара (л)

35

35

CO2 ЕМИСИИ
Комбиниран (гр/км)

95

97

ТЕГЛО
Собствено тегло (кг)

840 – 890

855 – 910

Максимално допустимо тегло (кг)

1 240

1 240

ВЪНШНИ РАЗМЕРИ
Дължина (мм)

3 455

3 455

Ширина (мм)

1 615

1 615

Височина (мм)

1 460

1 460

Преден надвес (мм)

675

675

Заден надвес (мм)

440

440

Колесна база (мм)

2 340

2 340

Коефициент на челно съпротивление (Cd)

0.29

0.29

Размер на колелата

14“ или 15”

14“ или 15”

Тип гуми

165/65R14 или 165/60R15

165/65R14 или 165/60R15