НПО искат по 1 милион годишно от държавата

pisaneНеправителствени организации искат от държавата по 1 млн. лв. годишно, съобщава „Епицентър”.

Неправителствени организации, финансирани основно от фондациите „Америка за България” и „Отворено общество”, пробват да прокарат лобистка поправка в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Тя е внесена вчера в деловодството на парламента от Гроздан Караджов от Реформаторския блок и няколко народни представители от ГЕРБ.

Идеята е лансирана преди две седмици от Любен Панов от организацията „Български център за нестопанско право”. Неправителствената организация получи 885 360 лв. от фондация „Америка за България” именно за създаване на структура към изпълнителната власт и от години прави опити да влияе върху определени решения на правителството. Отпуснатият грант е за „цялостна програма за изграждане на капацитет за организациите на гражданското общество в областта на набирането на средства от индивидуални и корпоративни донори, както и развиването на институционален капацитет”.

Според внесените поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Съветът за гражданско развитие ще бъде структура към Министерски съвет. Членове ще бъдат 14 избрани представители на неправителствени организации, а председател – вицепремиер, който обаче няма да има право на глас при вземането на решенията. Именно тези 14 души от неправителствения сектор ще разпределят годишно по 1 млн. лв. на българските данъкоплатци. По последни данни в България има повече от 40 хиляди неправителствени организации. Запознати предполагат, че Съветът към Министерския съвет се прави, за да могат определени фондации да си осигурят и държавно финансиране.

Пред „Епицентър” Гроздан Караджов заявява, че не вижда нищо лошо в това властта да подпомага дейността на неправителствените организации. „Аз съм сред вносителите на промените, работата на сектора трябва да бъде подпомогната”, казва той. Караджов е убеден, че разпределението на милиона ще бъде определени критерии.