НС прие удължаване на срока за изплащане на лихвоточките

Народното събрание прие на първо четене удължаване на срока за изплащане на лихвоточките.

Промените в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове засягат 59 861 граждани, предаде КРОСС.

 

Съгласно сега действащите разпоредби на закона ще могат да бъдат компенсирани правоимащите притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище, в срок до 21 ноември 2013 г.

 

Промените предвиждат срокът да се удължи до 30 ноември 2016 г. т.е. шест години след одобряването на последните окончателни списъци.

 

Изплащането на левовите компенсации ще се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца. При недостиг на средства в бюджета на фонда за текущата година задълженията за неизплатените компенсации следва да се включват в размера на субсидията и да се изплащат със следващия бюджет. Половината от постъпленията от продажбата на жилищни и вилни имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт, да постъпват в бюджета на фонда.

 

Действащият закон предвижда подобни постъпления, но не определя нито техния размер, нито ред и орган, който да определя размера им, поради което на практика такива постъпления в бюджета на фонда няма.