Няма опасност от африканска чума по свинете в Бургаско

Днес в сградата на Областна администрация Бургас се проведе Областна епизоотична комисия по повод констатирано огнище на болестта ,,африканска чума по свинете“ (АЧС) в област Монтана.

От Областна дирекция по безопасност на храните обявиха, че няма информация за заболели животни или за преносители на зарази в област Бургас.  Д-р Иван Панайотов, изпълняващ длъжността Началник отдел ,,Здравеопазване при животните“ при Областна дирекция по безопасност на храните, разясни, че епизоотичната обстановка на територията на област Бургас е спокойна и няма регистрирани случаи на заболяването.

Комисията взе решение като превантивна мярка провеждането на инвентаризацията на свиневъдните обекти „лични стопанства“ да бъде осъществена по-рано от плануваната дата с участие на представители на ОДБХ.

На заседанието бяха обсъдени и други важни теми – засилване контрола относно превоза на живи животни и месо с неясен произход, както и сезонните проверки на заведения за обществено хранене и хотелски бази с акцент контрол върху качеството на храната, произходът на предлаганата стока и етикетировка на продуктите.