Обзорци честваха Еньовден 4 дни

Празничните прояви започнаха с представяне на еньовденски обреди и ритуали в Амфитеатралния парк. След това бяха официално открити обновените улици пред х-л „Парайзо бийч”, а по-късно от хотела стартира колоездачното състезание „Нови улици – нови надежди”. В храма “Св.Йоан Предтеча” бе отслужен тържествен водосвет за жителите на Обзор, в центъра на града последва награждаването на победителите от колоездачното състезание, след което ред на традиционния курбан за здраве и благоденствие,раздаден в ресторант „Чевермето” в лятната градина. Празничният ден завършва с концерт на популярната българска рок група БТР на сцената на Амфитеатъра.

Празникът бе почетен и с поетичен спектакъл „Обзор в стих”. Рецитираха се стихове на местни автори, посветили живота и творчеството си на родния град – Вълко Купенов, чието име носи и местната театрална трупа, Цанка Тодорова, Донка Рахманова, Златка Богданова и др. Прозвучаха песни за Обзор, изпълнени от групата за стари градски и шлагерни песни „Блян”, а деца от 4 клас зарадваха публиката с песен по стихове на Цанка Тодорова и музика, композирана от самите тях. Шахматен турнир и карнавална фиеста последваха литературния фестивал. На следващия ден, в сградата на кметството бе открит нов Информационен център. Фотоизложбата „Обзор-път във времето” и историко-етнографска експозиция разказват за древния, над 3000-годишен морски град. Предпразничната вечер завърши в Амфитеатъра с концерт „В навечерието на Еньовден”. Пищни илюминации, озариха небето над Обзор, за да подготви неговите жители и гости за същинския Еньовден.

Вечерта на самия Еньовден Амфитеатърът на града се оказа тесен да приеме всички желаещи да присъстват на заключителното тържество. Да уважат празника при кмета на града Христо Янев бяха дошли негови колеги от съставните селища на общината: Гюльовца, Кошарица, Тънково, Приселци, Паницово, Раковсково. В приветствието си към присъстващите кметът на Обзор направи и кратък отчет на свършеното през настоящата година.

Приветствено слово произнесе и кметът на Община Несебър Николай Димитров. Пред гражданствто на Обзор той изрази удовлетвореността си от свършеното през годината от обзорското кметство и потвърди подкрепа за бъдещите начинания, които изискват единодействие за реализирането си и от общинската администрация и от местния орган за самоуправление, какъвто е Общинският съвет.

Максим МОМЧИЛОВ