Обмислят отпадане на задължението да се носи предпазна маска на открито

maski“Обмисляме да се свали забраната за задължителното носене на предпазни маски на открити обществени места. Може да остане задължително носенето им в градския транспорт, при близкото общуване, при купуване на хранителни продукти и на други закрити обществени места. Задължително влизането в аптеките трябва да е с маска. Това искаме да го направим, но чакахме да се стопли времето и слънцето да започне да трепе вируса”, обясни на брифинга на Националния оперативен щаб  тази сутрин директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Тъй като епидемията започва да придобива ендимичен характер, т.е. да има отделни огнища, които не са ограничени по време, минаваме на друга стратегия. Трябва да се изследват в болниците медицинския персонал и първите с прояви на инфекция на горните дихателни пътища, за да се ограничи само едно отделение, а не цялата болница“, добави той.

“Една от причините за обмисляне отпадането на мярката за задължително носене на маска е повишаването на температурите навън. Освен това изчисленията показват, че епидемиологичната обстановка “върви към плато”, поясни проф. Мутафчийски.

Отпадането на маските е една от първите мерки срещу разпространението на коронавируса, която се очаква да бъде разхлабена.

Мерките за физическо дистанциране  ще останат в сила. Възможно е обаче да бъдат разрешени някои събирания на открито – тренировките и масовите мероприятия, при които може да бъде осигурена физическа дистанция.