Образователният министър против цялостното закриване на помощни училища

Образователният министър е против цялостното закриване на помощни училища. Проф. Тодор Танев обаче е склонен да подкрепи тяхното преструктуриране, нов модел на финансиране или ръководство.

Преди дни учители и родители се заканиха да излязат на протест, ако Народното събрание приеме на второ четене преобразуването на помощните училища в центрове за личностно развитие. Проф. Танев прехвърли отговорността върху депутатите и обясни, че е готов на диалог с учителите и родителите на деца с увреждания.

Статута на помощните училища няма да променян в Проектозакона за предучилищното и училищното образование, ще бъде променено само името на общообразователната институция, обещаха от Министерството на образованието и науката на среща вчера, на която са били поканени всички помощни учители в страната. Това каза в ефира на Дарик социалният педагог от Помощното училище „Иван Вазов” в Пазарджик Иванка Колева.

Протестите ни бяха насочени срещу закриването на помощните училища в страната и срещу декларираното от държавата намерение за закриването на този тип учебни заведения. Вчера обаче стигнахме до консенсус с вносителя на Проектозакона в лицето на ГЕРБ и сме удовлетворени, обясни Колева.

По думите й, финансирането на помощните училища ще остане държавно, статута на учителите също ще остане непроменен и няма да се стига до закриване. Променено ще бъде единствено името на общообразователната институция от “Помощно училище” в “Център за образователна подкрепа”.

Помощните учители са получили уверението на МОН, че юристите ще направят необходимите промени в Проектозакона, който вече бе гласуван на първо четене на 5 февруари. Днес (26 февруари) е крайният срок, в който всеки народен представител може да внесе писмени предложения за изменение на приетия вече на първо гласуване законопроект. Той ще бъде разгледан в комисия, а след това в Пленарна зала, където ще бъде обсъден член по член./КРОСС/