Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отвличането на Валя

Окръжна прокуратура – Бургас е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отвличането на Валентина Иванова. Родената през 1989 година медицинска сестра изчезна безследно на 15 април в Морската градина. От прокуратурата поясняват, че на този етап друга информация във връзка с образуваното досъдебно производство няма да бъде разгласявана. Това, което се знае до момента, е че е хванала такси от кв. Лозово, където живее и после следите и се губят в Морската градина в Бургас.

От МВР Бургас продължават да твърдят, че не се касае за умишлено престъпление, вътрешен или външен трафик. „Към момента случаят е изяснен в детайли, но предвид изричното несъгласие на семейството да се подава каквато и да е информация, МВР – Бургас е длъжна да се съобрази с това искане и да бъде лаконична при подаването на данни към медиите“, гласи официално прессъобщение, изпратено веднага след изчезването на Валентина.

Приятелят на изчезналата Валя говори в сутрешния блок на Нова телевизия: „Имахме планове за ремонт на къщата, да се оженим след време, да ходим в Австрия при майката на Валя. От деня, в който се запознах с нея, до последния ден в който се видяхме, нямаше признаци на съмнение от моя страна, че тя може да направи нещо такова. Винаги е лъчезарна, усмихната. Надеждата е да е някъде, да е жива и здрава. Обръщам се към всички добри хора, съпричастни към нашата трагедия да са по-внимателни, да не се доверяват на хора и да благодаря на приятелите, които не ме оставиха сам в този момент.” Валентин е категоричен, че Валя не излизала често сама и не ползвала таксита. “Винаги ми се обаждаше аз да я прибера или звънеше на нейни приятели”, коментира още приятелят на Валя. Той подчерта, че познава стоматологът, при който Валя работи като медицинска сестра и заяви, че няма причина да го подозира.

“Няма любовни драми и триъгълници. Споделяме си, но в последно време имаше много работа и не сме имали време. Не чета писаниците, според които имаме връзка с Валя”, коментира стоматологът. Той определи Валя също като лъчезарна и хубава, което е било добре и за кабинета. “Сутрин като идвам на работа и тръгвам да я поздравя, но се сепвам…Мина само седмица”, коментира докторът, който не иска да излезе с лицето и името си.

Разговорът в студиото на Нова телевизия продължи с криминалиста Ботьо Ботев: ” Трудно могат да се правят оценки на този етап, наред с нещата, които се въртят в общественото пространство, бих направил разрез, на подобни ситуации е трудно да се дадат оценки, защото окончателното решаване на проблематиката е свързано с действие . Например алибито на девойката, къде е била преди това, какво е правила. Какво мисли самият човек -е скрита страна. Всяко едно действие предизвиква стотици въпроси. Близките хора, дори при конкретни факти и данни за извършено самоубийство- много трудно възприемат такава теза. Това е психологическа оценка на близките. Въпросът с изчезванията е комплекс от оценки, които се правят като се почне от времето, важна е работата на компетентните органи, какви са обстоятелствата, да се идентифицира всеки един факт , да не се прави прибързана оценка на нещата”.