Огънят на Жреци на музите в Царево пламна за осми път

Огънят на традиционния фестивал на изкуствата “Жреци на музите” в Царево пламна за осми път. В красивия ни Черноморски курорт се събраха изпълнители от 6 държави и от 12 български града. На площада в Царево пищни илюминации озариха небето и атрактивно огнено шоу по традиция даде старт на фестивала. Представиха го младите актьори от Театрална група ТЕМП от Враца и Мажоретен състав “Слънце” от гр. Кнежа. Режисурата на Георги Врабчев съчета в едно слово, музика и танц, а огънят като традиционен елемент от всяка церемония направи шоуто зрелищно и запомнящо се.

Първият фестивален концерт представи на сцената всички участници, които до края на програмата ще представят изкуството си на няколко сцени по южното ни Черноморие за радост на многобройната публика, изпълнила красивите ни курорти. Пъстро хоро извиха танцьорите от ансамбъл “Ромбана” от Ямбол и фолклорна формация “Гергана” към читалище “Борба 1896 г.” от гр. Кнежа. С красивите си гласове покориха публиката талантливите певци от Вокална студия към читалище “Борба 1896 г.” от гр. Кнежа и фолклорен квартет “Шарено герданче”. Сцената разтърсиха с екстремното си изпълнение брейкърите от Танцова формация “The Lunatixx” от Казанлък и брейк формация “Етна” от Горна Оряховица. Малките танцьори от формация “Пулс” от Разград очароваха зрителите, а порасналите вече изпълнители от същия състав показаха професионализъм и завладяваща емоция на сцената. Мажоретките от читалище “Борба 1896 г.” от Кнежа озариха сцената като истински слънца, а атрактивните моделки на художника Пламен Бачваров представиха телата си като истински произведения на изкуството. Момичетата са от театрална формация “Мускетарите” от Перник.

В следващите концерти към изпълнителите ще се присъединят и танцьорите от формация “Европа” от Шумен. В публиката бяха и гостуващите театрални формации от Полша, Украйна, Русия, Холандия и Латвия. Театралите от Русия вече представиха свои спектакли пред публика, а останалите формации ще се изявят до края на фестивала на откритата театрална сцена под звездното небе в курорта Лозенец.

За откриването на фестивала кошница с цветя и поздравителен адрес до организаторите и участниците в осмото издание на фестивала “Жреци на музите” изпрати кметът на община Царево Георги Лапчев.

Фестивалните спектакли и концерти ще продължат до 30 август с рок концерт, джаз вечер, микс концерти с участието на всички изпълнители в Царево, Китен, Лозенец, Ахтопол и Синеморец и театрални вечери във Ваканционно селище Лозенец.

Международният младежки фестивал на изкуствата “Жреци на музите” е създаден през 2006 г. по идея на сдружение „Темп арт“ с изключителното партньорство на Община Царево и логистичната подкрепа на Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ, официален представител на AITA/IATA за България.