Одобрени са допълнителни разходи по бюджетите на три министерства и на Конституционния съд

С три постановления правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерствата на финансите, на външните и на вътрешните работи, както и на Конституционния съд.

Със средствата в размер на 36 050 000 лв. по бюджета на МФ ще се обезпечат плащанията, свързани с дължимите такси за наблюдение съгласно сключените споразумения между България и рейтинговите агенции Moody`s, Standard and Poor`s и Fitch. Осигурява се изплащането на жилищни компенсаторни записи на правоимащите лица съгласно чл. 6 от Наредбата за прилагане на чл. 7, ал. 3 от Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Обезпечават се дейности по поддържане, развитие и интеграция на информационните инфраструктури на министерството, както и поддържане, развитие и усъвършенстване на приложен софтуер. Осигурява се извънгаранционна поддръжка и ремонт на изключително критични за функционирането на министерството технически устройства и конфигурации.

Предоставят се средства за дейности, свързани с повишаване събираемостта на публичните приходи, борба с данъчните измами, подобряване на контролната дейност, засилване на митническия надзор и контрол, повишаване ефикасността и ефективността на действията на приходните администрации. В отговор на специфичните препоръки на Съвета на ЕС се гарантират и средства за изпълнение на заложената нова мярка в Националната програма за реформи „Справяне със сенчестата икономика. Борба с ДДС измамите чрез осъществяване на ефективен фискален контрол на територията на Република България” с цел повишаване на бюджетните приходи от ДДС, ограничаване на нелоялната конкуренция и изкривяване на вътрешния пазар със стоки с висок фискален риск.

По бюджета на Конституционния съд се предоставят 250 000 лв. като разходи за персонал.

Допълнителните средства, които се предоставят по бюджета на МВнР, са в размер на 4 418 961 лв. и са за изплащане на дължимата годишна вноска на България за изграждане на новата главна квартира на НАТО. Строежът на сградата е ангажимент, свързан с членството ни в Алианса и с произтичащите съюзни ангажименти.

За изплащане на дължими обезщетения по Закона за МВР и по КТ на служители с прекратени правоотношения по бюджета на вътрешното министерство ще бъдат преведени 28 млн. лв. Започналият през 2013 г. и продължаващ през 2014 г. процес на преструктуриране и оптимизиране на числения състав на ведомството има за цел да доведе до по-високи резултати и подобряване качеството на извършваните от МВР дейности.