Опозиционна лява коалиция печели изборите в Гърция

Очаквано опозиционната лява коалиция на Алексис Ципрас печели изборите в Гърция. Резултатите за СИРИЗА са дори по-високи от прогнозираното, показват екзит полове – между 35,5 и 39,5% подкрепа. Това отваря пътя на 40-годишният Алексис Ципрас да стане най-младият премиер в 150-годишната история на Гърция, пише Кросс. И означава, че ако се запазят по-високите проценти, партията може да управлява сама.

За обикновено мнозинство от 151 депутати в 300-местния парламент са нужни поне 40% от гласовете. Но схемата на разпределяне е такава, че СИРИЗА може да овладее парламента и с по-нисък резултат.

Втора е партията на премиера Андонис Самарас – “Нова демокрация”, печели между 23 и 27 процента.

За момента с еднакви проценти и в борба за третото място са крайнодясната “Златна зора” и партия “Реката” с по 6,4 до 8% според различните екзит полове.

Партиите, които не влизат в парламента, набират 8,64% и тези гласове ще бъдат разпределени между преминалите трипроцентраната бариера.

Според представител на министерството на вътрешните работи на Гърция към 22 ч. СИРИЗА получава 36.5% от гласовете на извънредните парламентарни избори в Гърция, а партията “Нова демокрация” на премиера Андонис Самарасп – 29.22%.

В електронната система, отчитаща гласуването са постъпили данните от 4800 от общо 19 500 избирателни участъка в Гърция.

“В парламента влизат седем партии. СИРИЗА, по предварителни данни, получава 150 места”, заяви представител на министерството на вътрешните работи на Гърция, като добави, че това са предварителни данни и те може да се променят.

Според тези данни “Нова демокрация” засега получава 76 депутатски места. Третото място се заема от крайно дясната “Златна зора”- 6.3% от гласовете и 17 места, след това е партия “Реката” с 5.9% от гласовете и 16 места.

Докато гърците гласуваха, инвеститорите се подготвяха за нервна реакция на пазарите и нестабилна търговия в началото на седмицата. Но някои вече са калкулирали негативната реакция и смятат, че тя ще бъде ограничена, коментира “Ройтерс”.

Резултатът е важен за бъдещето на Гърция, но страната е изолирана от финансовата система на еврозоната, а допълнителен смекчаващ ефект ще окаже и новата програма на Европейската централна банка за изкупуване на държавни облигации, казва пред агенцията Люси О’Керъл, икономист в Aberdeen Asset Management. Според нея рискът още съществува, но е овладян в значителна степен

Победата на СИРИЗА срина еврото до най-ниското равнище от от септември 2003-та година насам – 1.1088 щатски долара.

Думите на лидера на радикалната левица Алексис Ципрас, че „тройката” кредитори е вече в миналото, обещават продължителен застой в преговорите за преструктуриране на гръцкия дълг, твърдят анализатори пред Би Би Си.

Към 7 часа еврото се котираше за 1.1173 щатски долара. Курсът на БНБ за днес е 1.74659 лева за долар.