Орешарски готви кардинална промяна в администрацията

Премиерът Пламен Орешарски започва подмяната на втория ешeлон на властта тази седмица. Очакванията са още в сряда да бъдат подменени повечето зам.-министри и част от областните управители.

С нов шеф най-вероятно ще се сдобие и здравната каса, след като лекарските организации продължават да искат оставката на д-р Пламен Цеков. За поста се споменава името на бившата шефка на касата по времето на тройната коалиция д-р Румяна Тодорова. Тя е сестра на червената евродепутатка Илияна Йотова, предаде КРОСС.

Заместници на Петър Чобанов във финансовото ведомство вероятно ще бъдат експертът Кирил Ананиев и зам.-председателката на партията на Меглена Кунева “Движение България на гражданите” Людмила Елкова.

Шефът на младежкото БСП Явор Гечев най-вероятно ще бъде зам.-министър на замеделието. Военният министър Ангел Найденов ще търси експерти за заместници. За поста се спряга името на полковника от резерва Иван Иванов, който е отговарял за човешките ресурси във ведомството. Непартийни фигури ще са заместници и в просветата.

Лазар Лазаров и Гълъб Донев ще са в кабинета на социалния министър д-р Хасан Адемов.