Остава бедственото положение в Камено и частичното в Бургас

Остава бедственото положение в Камено и частичното в Бургас – очаква се до обяд и на двете места то да бъде отменено, съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков във връзка с наводненията от вчера в региона. „В община Бургас – районът около депото на село Братово – все още има проблем и се работи по неговото отстраняване. Очаква се до обяд и в двете общини бедственото положение да бъде отменено. Все още има един затворен път Братово – Долно Езерово и два пътя с ограничения между Черни връх и Полски извор, Бургас – Средец, преди Константиново” посочи Чолаков.

По думите му, към настоящия момент жертвите от наводнението са три. Две жени и възрастен мъж са починали в съня си, спели са на първия етаж на къщите си, когато придошлата вълна ги е заляла. „От 08.30 часа днес продължава издирването на изчезналата жена от село Черни връх от страна на пожарната, има мобилизирани хора. При толкова дълго време в неизвестност – може би ще имаме четвърта жертва”, допълни Чолаков за Радио „Фокус”. В община Камено е обявен ден на траур във връзка с жертвите от наводнението. Общинските съветници ще гласуват отпускане на средства за погребенията на жертвите.

Като цяло обстановката в Бургаска област е спокойна – няма дъжд и водата се оттича. Продължават мероприятията по отстраняване на щетите от страната и на двете общини: Бургас и Камено, както и отводняване на имоти. Вчера са започнали изплащанията за обезщетения в размер на 350 лева на пострадалите от община Бургас, а днес ще бъдат изплатени средствата и за пострадалите в Камено, каза още областният управител на Бургас. „Съветваме гражданите за претърпените щети да уведомяват писмено съответната Община. Чрез Общините информацията през нас ще стигне до Междуведомствения съвет по бедствия и аварии. Ще се преценят възможностите за обезщетяване на пострадалите”, каза още Вълчо Чолаков.