Отделението за долекуване в МБАЛ Бургас навърши година

Плановете на ръководството са за филиали в Несебър и Приморско

 

Отделението за долекуване и продължително лечение на МБАЛ Бургас навърши една година. То е единствено по рода си в цялата Бургаска област и бе открито на 8 март миналата година. Отделението бе изградено основно със средства на Община Бургас и се намира на десетия етаж в стария корпус. Само тук пациентите имат възможност да продължат лечението си, когато клиничната пътека е изчерпана, то не се покрива от Здравната каса или по желание. Денонощно те са под лекарско наблюдение, могат да ползват консултации със специалисти от всички отделения на болницата – повече от 30 специалности, физиотерапия, рехабилитация, барокамера, хотелски условия и непрекъснато посещение от близки.

 

Подобни случаи са чести – много пациенти след неврохирургични и ортопедични операции, с неврологични диагнози, все още не могат да се обслужват сами. В същото време клиничната пътека е изтекла. Пациентът трябва да бъде изписан, а да се прибере вкъщи той не може, защото още не се излекувал окончателно. Точно тук е ролята на отделенията за долекуване. В Европа процентът на леглата за долекуване е повече от 50%, докато в България по-голямата част от леглата в болниците са за активно лечение и това е една от причините за недостига на средства в здравеопазването, убедени са лекарите в Отделението за долекуване.

 

„За тази година се доказа крайната необходимост, която жителите на Бургас и региона имаха от звено като нашето. Уникалното е поливалетността – само тук пациентът има достъп до всички специалисти на МБАЛ Бургас, което е огромен ресурс и го няма никъде другаде. Ако се наложи ортопед – вика се ортопед, ако се наложи невролог – той е на разположение в болницата. Отделението е много търсено, затова планираме и да открием филиали в Несебър и Приморско”, каза началникът му д-р Георги Матев. В момента се водят преговори с кметовете на двете общини за осигуряване на подходящи помещения.

 

Постепенно в дейността на Отделението за долекуване ще бъдат включени и застрахователни институции. То няма договор с касата и престоят се заплаща от пациента. С подходящите застрахователни пакети отделението ще стане достъпно за по-широк кръг хора. „Разговаряме за изработване на т.нар. семейни пакети. Плаща се месечна вноска и всеки член на семейството може да се възползва. Практиката показва, че най-голяма нужда от долекуване имат възрастните хора, но те са и финансово най-уязвими. Затова един семеен пакет би бил добра възможност, независимо на кого ще се наложи от семейството – дали на възрастен, или на малко дете”, обясни д-р Матев.

 

За последните шест месеца през отделението са минали повече от 130 пациенти. Някои от тях остават тук по 3-4 месеца. Повечето от тях са българи, но има и чужденци. Случаите са разнообразни – включително има и такива, които идват тук за диагностика – не желаят да обикалят различни специалисти, което отнема време и средства, а за един ден получават всички необходими изследвания и точна диагноза.