Официално! Прокуратурата хвана МВР в незаконно подслушване

Писмото, с което Сергей Станишев алармира за незаконно подслушване е анонимно. То завършва с думите „С надежда и уважение все още служител на МВР”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в прокуратурата, предаде КРОСС.

По сигнала не е образувано веднага наказателно производство, тъй като анонимните съобщения не са законен повод за това, уточни главният прокурор.

Била е проверена техниката, с която МВР разполага за подслушване, както и лицата, които са оправомощени да я ползват. Прокурорите са проверили и автомобилите, с които се прави проследяването и дали сред автопарка има Крайслер. Именно този автомобил беше посочен, че е използван за нерегламентирано подслушване. Проверката обхващала периода от 1 септември 2009 до настоящия момент. Преди брифинга с резултатите е бил запознат и постоянният представител на ЕК в България.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който ръководеше проверката на СДОТО каза, че екипът от 10 прокурори са изискали всички документи регламентиращи дирекцията, екипите, техния състав и длъжностните им характеристики. 22 души бяха разпитани, а някои от тях са давали противоречиви показания, каза Сарафов. Един от автомобилите е иззет и прокурорите установили, че възможностите на техниката надвишават използването й.

Констатирахме редица нарушения в ежедневната експлоатация на техниката, контрола и лицата. Няма писмен регламент за използването на техниката, както и излизането и прибирането й. Има фрапиращи разминавания между дневниците на излизанията от гаража на техниката и записите в пътните му книжки. В дни, в който не е отразено излизане на автомобила, той е засечен от видеонаблюдението на СДВР. Затова са иззети записите на всички камери в София за един месец. На 15,16 и 26 март този автомобил е трябвало да бъде в гаража, но от записите се вижда, че той е в София.