Парламентът реши България да окаже военна помощ на Украйна

България ще предостави военнотехническа помощ за Украйна, реши Народното събрание. Помощта ще включва военно оборудване, боеприпаси и резервни части. В срок до един месец правителството трябва да внесе решение за това в Народното събрание.

Предложението получи подкрепата на 175 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и “Български възход”. “Против” гласуваха 49 от “Възраждане” и БСП, а един от “Промяната” се въздържа.

Няколко часа народните представители гласуваха общ проект на решение за оказване на военна помощ за Украйна, изготвен на съвместно заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика. Той обединява проектите за решения, внесени от ПГ ГЕРБ-СДС и този на „Демократична България”.

В хода на дискусията „за” помощта се застъпиха вносителите от ГЕРБ-СДС и „Демократична България”. В подкрепа се изказаха и от „Продължаваме Промяната”, ДПС и „Български възход”. Категорично „против” подобно проекторешение бяха от „БСП за България” и „Възраждане”.

Във фокуса на дискусията бе състоянието на Българската армия, нейната боеспособност и възможностите за нейното превъоръжаване.

Заместник-председателят на парламента и депутат от „БСП за България” Кристиан Вигенин обяви, че днес се ражда една „коалиция на войната”, която, по думите му, рано или късно ще доведе до тежка политическа цена. Вигенин посочи, че това е прибързан, неподготвен, чисто политически мотивиран проект на решение, без нужния анализ на рисковете.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията винаги е била против износа на оръжие за Украйна и подкрепя мирното решаване на конфликта. Смятаме, че с предоставяне на оръжие, на която и да е от две воюващи страни, мир не може да се постигне, посочи тя. Ние от „БСП за България” сме последователни и настояваме за край на конфликта и търсене на мирно решение, каза Нинова. Ние осъдихме тази война, помагаме на жертвите на агресията и българският национален интерес е да не предоставяме оръжие, защото това ще ни направи страна в конфликта, оставаме на тази позиция, ще гласуваме против тези решения, надяваме се разумът да надделее в името на българския национален интерес, заяви лидерът на левицата.

Ангел Георгиев от „Възраждане” посочи, че „евроатлантическата сбирщина” в парламента се опитва да въвлече България в конфликт, което е огромна грешка в сферата на външната политика и дипломацията.

От „Демократична България” Атанас Славов мотивира проекта на решение. Той изтъкна, че ДБ е внесла това предложение още в първия ден на това Народно събрание на 19 октомври. Този проект на решение е продължение на нашата политика от 47-ото НС, когато още през месец март сложихме на масата предложението за военна помощ за Украйна, за съжаление, отне на българския парламент един месец да дискутира това предложение, заедно с постъпилото друго предложение на колегите от ГЕРБ и накрая ние да не дадем реална военна помощ за Украйна, а да се ограничим до ремонт на военна техника, каза той.

Славов заяви, че предлагат проекта на решение с ясното съзнание, че сме много закъснели да застанем редом до нашите съюзници и партньори от НАТО и ЕС, оказвайки истинска военна подкрепа за Украйна. Той отбеляза, че това е и решение за укрепване на отбранителните способности на България. Ясната позиция на ДБ е, че ние, подкрепяйки Украйна, изпълняваме наш международен дълг на първо място, защото уставът на ООН ясно казва, че нападнатият от агресивна война има право на самозащита, и цивилизованият свят има право да подпомага страната, която е жертва, да отблъсне агресията, заяви депутатът.

Кремена Кунева от ДБ изчете писмо от бесарабски българи от Украйна, адресирано до Народното събрание, президента и служебния премиер, с което призовават страната да направи правилен избор и да окаже подкрепа на Украйна.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС определи приемането на въпросното проекторешение като важно за външнополитическия имидж на страната. Той посочи, че се радва, че някои от представените политически партии най-накрая са намерили сили да счупят „евроазийските окови”, в които са били впримчени в рамките на 47-ото Народно събрание. Наистина държавата ни сега ще има възможността да демонстрира лицето, което ѝ отива- на геостратегически, геополитически играч в тази част на Европа, който последователно се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции, заяви Георгиев. ГЕРБ-СДС винаги е била последователна в сферата на отбраната, външната политика и защитата на националните интереси на държавата, посочи той.

Георгиев отчете, че сега, намирайки се в една силно променена геополитическа реалност, в която военният конфликт ескалира, виждаме, че столицата Киев е пряко засегната от бомбардировките на Руската федерация, Украйна е застрашена в самото си съществуване, и тук вече говорим за изтребление на украинския народ, за измиране на невинни всеки ден, между които много деца.

Този конфликт прави съпричастна България по смисъла на това, че сме избрани да стоим от страната на защитата на човешките права, добави депутатът. Георгиев подчерта, че сега 48-ото НС се намира пред един по-широк „евроатлантически консенсус”, който да доведе до оказване на военна помощ за Украйна.

Стефан Янев, председател на ПГ „Български възход”, заяви, че парламентарната група подкрепя предложеното решение. Той обърна внимание, че от една страна това решение има елемент на политическа декларация относно отношението на държавата към ситуацията в международните отношения, спазването на принципите на ООН и отношенията към държавата агресор и държавата жертва. По думите му решението потвърждава солидарността ни със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС и народа на Украйна.

„Истински цинизъм е да поддържаш въоръжение от миналия век, съветско, и да твърдиш, че искаш боеспособна българска армия, която да осигурява нашата сигурност”, каза Даниел Лорер („Продължаваме Промяната”). И добави: „Няма да я оголим тази българска армия, ако се разделим с тези руски доспехи”.

От свое име и от това на парламентарната група на ДПС, Джейхан Ибрямов изрази съпричастност с борбата на украинския народ.

Най-важният въпрос е кога ще спре войната, посочи той. За нас от ДПС е много важна победата на мира, който се постига чрез диалог, дипломация, разум и преговори, коментира Ибрямов. България можеше и трябваше да се включи, начело с ЕС, в този процес, добави той. За постигането на мира е важно запазването на териториалната цялост, изрази мнение още Ибрямов./Кросс/