Партиите се регистрират за евровота до 9 април

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи:

– До 9 април включително е срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за Европейски парламент (ЕП).

– До 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи.

– До 23 април ЦИК ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите от партии и независимите кандидати.

– До 3 май ЦИК ще определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място.

Хората, които искат да гласуват на евроизборите по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да заявят желанието си до 10 май.

Хората с трайни увреждания трябва до 4 май да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес. Това може да стане и по електронен път.

Предизборната кампания ще бъде открита от 25 април. 24 часа преди изборния ден, т.е. до 24.00 ч. на 23 май се слага край на предизборната агитация. От 24.00 ч. на 23 май до обявяване края на изборния ден се забранява за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение. ЦИК обявява края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната не по-късно от 20.00 часа на 25 май.

Не по-късно от 3 дни след изборния ден – 28 май, ЦИК ще обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите. До 30 май, включително, ЦИК ще обяви имената на избраните членове на Европейския парламент от страната ни. /КРОСС/