Паспортните служби ще работят и в деня на изборите

licnni_dokumentiМинистерството на вътрешните работи ще съдейства на гражданите, които не притежават или са изгубили своите валидни документи за самоличност, за да могат да гласуват на парламентарните избори. За целта е създадена специална организация.

В седмицата преди 4 април, когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

От вътрешното министерство допълват, че в зависимост от конкретната ситуация на хората, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април – по искане на хората може да бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издаден такъв документ, е необходимо гражданите да подадат искане в полицейските управления в дните от 30 март до 3 април 2021 г. от 8:30 до 17:00 часа или на 4 април от 8:30 до 19:00 часа.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за гласуване, се издават само след приемане на заявления за издаване на лична карта.