Мандатът на 44-то Народно събрание приключи

44-то Народно събрание беше закрито днес. Последното пленарно заседание се проведе със заключителни декларации на парламентарните групи. В началото се регистрираха 194 народни представители.

От 8 март Народното събрание преустанови редовните си заседания заради началото на предизборната кампания за парламентарния вот на 4 април.

44-то Народно събрание беше сформирано според резултатите от извънредните парламентарни избори, проведени на 26-ти март 2017 година. Първото му заседание се провежда на 19-и април 2017 година.

Този парламент влиза в историята с няколко неща –  първо, с преместването си в нова сграда, нещо което се подготвяше от години. 44-ят парламент е първият от 2009 година насам, който изкара пълния си четиригодишен мандат.

Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни. Натрупаните “неизвинени отсъствия” от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания –  общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания.

Към премиера са били зададени 43 въпроса, той е отговорил само на 14 от тях – 9 писмено и 5 устно в зала.

Днес, 25 март 2021 г. мандатът на 44-то Народно събрание официално приключи. Преди закриването на Парламента прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Депутатите посрещнаха химните на крака, а последният звънец на 44-то Народно събрание удари председателят Цвета Караянчева.

След заседанието народните представители по традиция позираха за обща снимка в пленарната зала.