Пенсиите ще бъдат актуализирани от 25 декември

parlament_deputatiПреизчисляването на пенсиите влиза в сила от 25 декември, а не от първи октомври. Това окончателно гласува мнозинството в Народното събрание, съобщи БНР.

В месеците октомври, ноември и декември пенсионерите ще получават добавка от 120 лева към пенсиите си.

Предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) актуализацията на пенсиите да стане не от 1 октомври, а от 25 декември тази година подкрепиха 126 депутати от ИТН, „Демократична България“, ДПС и трима народни представители от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Против гласуваха 36 депутати от БСП и 8 от ИБГНИ. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Левицата възрази на подкрепения срок и лишаването на пенсионерите от преизчисляване на пенсиите още от 1 октомври. Депутатът Филип Попов заяви:

“За втори път, уважаеми народни представители, вие от “Има такъв народ”, както се казва в нашия край, Видинския, се опитвате да се изсулите като мокра връв само и само да не актуализирате пенсиите на българските граждани. Те в момента не живеят достойно – те имат нужда и от актуализацията на тези пенсии, и от тези 120 лева”.

Преизчисляването на пенсиите ще е с коефициент от 1,35% за година действителен осигурителен стаж – това решиха на второ четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите. От 1 октомври пенсионерите ще получат по 120 лева добавка към пенсиите за трите месеца до края на годината – октомври, ноември и декември, като антикризисна мярка в пандемията от Сovid-19.

Председателят на групата на ИБГНИ Мая Манолова обясни какво ще случи с всички пенсии:

“Нека да е ясно, че надбавката от 120 лв. се отнася за абсолютно всички пенсионери. Те ще ги получат от 1 октомври. А с преизчислението на пенсиите, освен за пенсионерите, които имат съответния трудов стаж или получават социална пенсия за бедност и хората с увреждания, получаващи социална пенсия за инвалидност, също така и тези с общо заболяване, също така и военно-инвалидите, ще получат съответната индексация по начина и от сроковете, в които ще получат това увеличение и всички останали пенсионери.”

В пленарната зала и днес депутатите спориха повече от 2 часа от коя дата да бъдат актуализирани пенсиите – от първи октомври или от 25 декември.

В залата на НС се чу променената позиция на ГЕРБ, които изненадващо поискаха, освен добавката от 120 лева, актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, каквото предложение вчера гласуваха от Бюджетната комисия на извънредно заседание с обвинението, че пенсиите ще бъдат индексирани само за шест дни. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни мотивите за исканата актуализация и за размера на пенсиите, освен Covid помощта, която да е до края на годината:

“С мисълта, че няма да бъдат пенсионерите, подкрепени само до Нова година с едно подаяние, което беше гласувано тук, та било то 100 или 120 лева, а ние мислим за тях и за след Нова година, когато няма да има избори и когато ние искаме те да бъдат осигурени в един по-дълъг период от време”.

Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата – 25 декември.

“Ваша е отговорността, поемете си, от 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината”.

Финансовият министър отново заяви, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимно изключващи се текста, освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, като обясни, че това не е било заложено в разчетите на МС. Затова предлагат:

“Т.е. ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, проектът на правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи постоянно, освен ако друг парламент не реши да го отмени”.

Така след 3 пленарни заседания второто четене на актуализацията на бюджета на ДОО вече е факт.

Решенията накратко:

От 1 октомври пенсионерите ще получават само добавката от 120 лева, която е разчетена за три месеца. Така пенсионерите с минимална пенсия до 300 лева ще получават по 420 лева месечно до края на годината.

От 25 декември тази година ще има актуализация на пенсиите с коефициент 1,35% за всяка година осигурителен стаж, за да се постигне минимална пенсия от 370 лв. и максимална – 1 500 лв.

Служебният финансов министър Асен Василев: “Тоест ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи “.

И още: Майчинството за втората година се повишава и става 650 лева от 1 октомври.