Петьо Блъсков: Парламентът трябва непрестанно да контролира службите

„Лошо е, че медиите изземват функциите на специализираните органи в държавата, които не си вършат работата по темата за корпуцията. Ето например ДАНС от колко време не е казал нищо, сега хвана кмета на Плевен. Да не говорим за злоупотребата с европейски пари. И като прибавим към това и любовта на българите да се клеветят едни други и всичко става „прекрасно”, коментира главният редактор на в-к „Репортер” Петьо Блъсков в предаването „Пряка демокрация” по TV7.

„Има няколко варианта за случващото се. От една страна през годините всяка една власт идва и слага някаква агенция, която трябва да се бори с корупцията. Смесват се правомощията и никой не е отговорен. Идват избори, избират се нови и отново се смесват всички правомощия”, заяви говорителят на легия „Антимафия Петър Якимов.

„Целият ни преход беше под сянката на неосведомеността на българските граждани и едни хора създадоха една система, която ни излага в Европа”, отбеляза бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

„Има служби в администрацията на управлението в което е нормално да има смени, но има и такива, които трябва да създадат позиции и независимост, за да си вършат работата. Това става като не се ръчка непрекъснато в тези институции. БОРКОР е един интересен германски модел на изследване на процесите на корупция по високите етажи. Той би трябвало да се занимава със зоните в нашата държава, в които евентуално може да се развият предпоставки за корупция. За жалост у нас тя не е ефективна и не се разбира какво прави тя”, заяви Блъсков.

„Българският парламентаризъм съвсем си е забравил функциите. Парламентът трябва непрестанно да контролира службите, защото по конституция те се контролират от него. Но това не се случва, защото политиците в него само се чудят как да си извадят очите. Наистина има злоупотреба с евросредства, но трябва да престанем да раздуваме тези балони, защото си правим лошо на нас. Но за тази злоупотреба си има ДАНС, БОРКОР и други служби, те трябва да си свършат работата”, допълни Блъсков.

„Съгласен съм, че колкото повече се плюем в Брюксел, толкова повече това е зле за нас. Но истината е, че ако прокуратура, МВР, ДАНС или която и да е служба си свърши работата и съдът присъди, Брюксел и останалите държави членки ще си кажат, че в България нещата започват да върят”, заяви Якимов, цитиран от КРОСС.