Писмо до медиите от Национална Асоциация “Българско Черноморие”

На 02.07. 2013 г. Председателят на Народното събрание М. Миков разпредели на комисии към НС предложение за налагане на мораториум върху разпоредителните сделки с всички държавни земи по цялото черноморие. Още на следващия ден Комисията по регионална политика и местно самоуправление одобри спешно предложението, без да покани кметовете на морските общини. Липсата на гласност и дебат показва, че парламентът бърза да приеме мораториума, без да се интересува от катастрофалните последици за туризма.

Бъдещият мораториум обрича на сигурна смърт културния туризъм и историческите богатства. Причината е, че всички археологически паметници и текущи разкопки по Черноморието попадат върху държавни земи. Приемането на мораториум за разпореждане с тези имоти ще блокира разкопките и опазването на археологическите паметници. Предвиденият едногодишен срок на забраната е предостатъчен за иманярската мафия да разграби антични ценности и уникални артефакти.

На второ място блокирането на разпоредителни сделки с държавните терени по Черноморието поставя извън закона всички бъдещи концесии на плажни ивици. Причината е, че всички плажове са изключителна държавна собственост и като такива попадат категорично в обхавата на мораториума. На практика това означава, че през следващата година държавата няма да има право да подновява изтичащите концесии и да сключва нови такива.

Това са само малка част от необратимите негативни последици от така предложения мораториум. Национална асоциация „Българско Черноморие” категорично настоява това предложение да бъде върнато в парламентарните комисии за преразглеждане. Настояваме при обсъждането на проекта да бъдат поканени всички кметове на морски общини и да се проведе широк обществен дебат преди да се гласува поредното самоубийствено решение за националната икономика.

В противен случай ще станем свидетели на поредния недомислен гаф в стил “Делян Пеевски” и “Едночасов министър на МВР”.

Г-н Станишев, който лично входира предложението за мораториума изтъкна меко казано скандални мотиви. В тях се казва: „Според вносителите, в последните месеци сме свидетели на отказ от страна на изпълнителната власт за изпълнение на задълженията си…”

Изявлението на г-н Станишев очевидно е признание, че правителството отказва да работи и очевидно търси в мораториума извинение за бездействието си. Питаме го как един мораториум ще накара това правителство да заработи и му припомняме, че именно той предложи, подкрепи и продължава да подкрепя кабинета на г-н Орешарски, който понастоящем представлява изпълнителната власт в държавата.

Липсата на обосновани мотиви и голямото бързане за налагането на мораториум е против обществения интерес и е в полза на някой. Настояваме да чуем коя точно бизнес групировка ще обслужи този мораториум.