Пламен Орешарски: Половинчати мерки не вършат работа

Финансовият поглед показва, че проблемите в здравеопазването датират от началото на века. В различни периода са вземани различни решения, но истинският дебат показва, че те никога не са били достатъчно категорични и затова към днешна дата здравеопазването като цяло не е в достатъчно добра кондиция. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание във времето за блиц-контрол.

Той коментира, че макар правителството да е забавило някои от мерките за рационализиране на системата на здравеопазването, „това е по-добре, отколкото да водим политика на отказване от мерки, на каквато бяхме свидетели през последните четири години”. Премиерът посочи, че в Народното събрание кабинетът вече е внесъл проект на закон за изменение и допълнение на Закона за здравето. В него е включен широк набор от мерки, насочени към подобряване на системата за финансово управление и контрол в цялата система и в частност – при разходване на средства от НЗОК.

По отношение на проблемите в спешната помощ министър-председателят посочи, че те са част от необходимостта да бъде рационализирана цялата система. „Един случай извади на показ дълги години нерешаван проблем. Той трябва да ни бъде урок, че половинчати мерки не вършат работа”, каза министър-председателят. По думите му, проблемите са много по-системни и по-дълбоки от смяната на директора на софийската спешна помощ. „Опитът на предишното правителство, което стана рекордьор по смяна на здравни министри, показва, че проблемът не е кой управлява, а как управлява”, коментира министър-председателят Орешарски.