Плевнелиев: Изборите ще са в края на април до средата на май

С представителите на всички парламентарни групи проведохме открит и конструктивен диалог. Вървим към съставяне на служебно правителство. Това каза на извънредна пресконференция президентът на Република България Росен Плевнелиев, предаде КРОСС.

“Ще бъде трудно и почти невъзможно да има консенсус, така че вървим наистина към края на 41 – то Народно събрание”, поясни държавният глава. В понеделник ще бъде даден мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, после БСП и след това на ДПС.

“Възможните дати за провеждане на следващи избори са от края на април до средата на май”, заяви президентът. Той уточни, че фиксирането на следващата дата за избори ще бъде плод на много труд и поясни, че ще има още срещи в Президентството.

“Разбира се, дейността на НС ще продължи до изтичане на неговия мандат. Вероятно към края на следващата седмица ще бъдат предприети някои много важни мерки и действия, включително и законодателни, за да може да се приемат някои важни законопроекти. Такива са Законът за енергетика, така че да се създадат условия за коригиране на цените на тока, Законът за енергийната ефективност и Законът е за мораториум в Черноморския регион”, заяви Плевнелиев.

“Пълен консенсус има, че служебното правителство трябва да гарантира спазването на разпоредбите в новия Изборен кодекс.Ще бъде поканена разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ, които могат да дадат допълнителна легитимност на гражданите. Сегашното Народно събрание ще трябва да работи за подготовка и евентуален старт на работата на служебното правителство, за да гарантираме спокойствие и работещи институции.Служебното правителство ще посочи своите приоритети, то ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите, гарантиране на тяхната прозрачност и честност, най-важната задача ще бъде овладяването на кризата във всичките й аспекти. Други важни задачи за служебното правителство са – пълно гарантиране на финансовата стабилност, работа по приходната част на бюджета, европейските фондове, каза Плевнелиев.

“Това правителство трябва да бъде професионално, да бъде експертно, да гарантира, че ще работи за стабилност и доверие”, заяви Плевнелиев.

“Провеждане на Велико Народно събрание – трябва да бъде подготвено добре и внимателно, около това се обединихме”, каза още държавният глава.

“Всички партии осъзнават, че са необходими промени за въвеждането на ефективни механизми за граждански контрол. Хората искат промяна. Техният глас трябва да бъде чут. Партиите трябва да се адаптират към новата реалност”, заяви президентът.

“Институциите ще продължат да работят нормално. Финансовата стабилност на държавата ще бъде гарантирана. Ще работя максимално бързо за да преодолеем тази политическа криза”, каза Росен Плевнелиев.

“Днес демократичното общество в България е под светлината на прожекторите и аз се надявам, че всички ще се съобразим с това”, добави държавният глава.