Подкрепата за новия дълг виси на косъм

Управляващите зависят от волята на Патриотичния фронт и БДЦ, след като 4 партии се обявиха твърдо „против”, пише “Сега”

Патриотичният фронт реши да държи до последно ГЕРБ в напрежение. И след поредната среща между финансовия министър Владислав Горанов и ПФ не беше ясно дали хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще подкрепят предложението за нов външен дълг от 16 млрд. лв. Днес ратификацията влиза в пленарната зала. Засега сигурни са гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП, ДПС, АБВ и “Атака” са твърдо против. Така съдбата на новия заем остава в ръцете на фронта и БДЦ, които до редакционното приключване на броя не обявиха ясна позиция. Управляващите се нуждаят поне от гласовете на БДЦ, за да постигнат минимума от 121 гласа. От думите на Светлин Танчев се разбра, че това ще зависи от “повече конкретика за това в какво ще се вложат парите”.

Въпреки упоритостта на фронтоваците Горанов заяви бодро след срещата, че остава оптимист. “Оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум ще надделеят”, отбеляза той. От коалицията на Симеонов и Каракачанов категорично отказаха коментар и съобщиха само, че ще проведат заседание на парламентарната си група, на което ще определят позицията си. Още отначало патриотите се обявиха срещу тегленето на заема. По-късно смекчиха това и казаха, че очакват Горанов да ги убеди в необходимостта от заема, но дадоха да се разбере, че 8 млрд. евро са твърде много. Заради опитите с “убеждаването” ратификацията бе отложена миналата седмица.

Цялата депутатска група на ДПС ще бъде в пленарната зала, за да гласува срещу дълга и другите противници на новия заем трябва да направят същото, обявиха от партията на Доган. Депесарите поставиха под съмнение необходимостта от заема въобще, тъй като по техни сметки “финансирането на падежиращите дългове и бюджетния дефицит не са основната причина за поемането му”. Липсвала достатъчно обосновка и по отношение на избрания подход за поемане на дълга. Според Йордан Цонев страната ни има най-бързо нарастващия дълг в ЕС и ако увеличаването му продължи със същите темпове през следващите години, България не само ще се изправи пред заплахата от дългова криза, но и няма да може да се вмести в Маастрихтските критерии – не повече от 60% държавен дълг от БВП. От думите му стана ясно, че управляващите сами са пропилели възможността да получат подкрепата на ДПС, като не потърсили нито тях, нито другите опозиционни партии за консултации. Движението ще настоява президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на споразумението, както е направил с взетия от кабинета “Орешарски” дълг от 1 млрд. лв.

АБВ потвърди позицията си, че в този размер на заема ГЕРБ няма шанс да получи гласовете им. Лидерът Георги Първанов обясни, че липсват “предпоставки за растеж и развитие” в предлаганото споразумение. “Ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов за избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове”, обясни бившият президент. Според партийните експерти покриването на тези задължения изисква около 9 млрд. лв. “Ние вече сме решили как ще гласуваме, освен ако министърът, екипът и правителството не извадят аргументи, с които да ни разубедят. Не ни притесняват заплахите за нови избори”, категоричен бе Първанов. Той уточни пред “Сега”, че няма индикации Владислав Горанов да е готов да изтегли и предоговори споразумението, както настояват от АБВ.

Позицията на БСП е категорично “не” от самото начало, декларира зам.-шефът на партията Янаки Стоилов, цитира Кросс. Според социалистите правителството се нуждае само от 5 млрд. лв. до 2017 за погасяване на падежи по външен дълг. Опасенията им са, че част от парите по заема ще отидат за превъоръжаване, а не за укрепване на икономиката. От столетницата обявиха, че организират протести срещу дълга в София и други градове на страната. “Атака” също планират демонстрация в столицата днес