Подписът на омбудсмана се оказа в подписката на “Национална демократична партия”

Подписът на националния омбудсманът Константин Пенчев се оказа включен в регистрацията на Национална демократична партия, създадена от бившата съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров – Капка Георгиева, и евродепутата Димитър Стоянов.

“Предвид информацията в медиите за наличие на злоупотреба с лични данни по повод на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, днес – 15.04.2014 г., реших да проверя моя единен граждански номер в интернет страницата на Централната избирателна комисия в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия, коалиция или инициативен комитет. С учудване установих, че данните ми са налични в списъка на политическа партия “Национал-демократична партия” на страница 117, ред 1170. Декларирам, че не съм подкрепял регистрацията на нито една партия, коалиция или инициативен комитет за участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент.” Това заявява самият той в писмо, изпратено до Сотир Цацаров, Венета Шопова, председател на Комисията за защита на лични данни и до Ивилина Алексиева – председател на ЦИК.

“Възмутен съм като гражданин от безсилието на институциите да се справят години наред с този проблем, който продължава да се появява при произвеждането на почти всички избори в страната. Като омбудсман на Република България, аз съм сериозно притеснен от злоупотребата с лични данни на гражданите, която, от една страна, създава чувство на несигурност у тях и убеждението, че едва ли не всеки може да използва данните им в подписка за целите си, а от друга, може да доведе до основателни съмнения в легитимността на регистрациите на всички политически партии, коалиции и инициативни комитети и на предстоящите избори като цяло”, категоричен е Пенчев.

Омбудсманът заяви очакване ефективни действия, които да прекратят злоупотребата с лични данни, като виновните лица да понесат съответната отговорност, включително и в неговия конкретен случай.

“Надявам се, че с действията си, ще успеете да гарантирате произвеждането на честни избори”, завършва писмото си той./КРОСС/