Политическите сили в Бургас не се разбраха за състава на РИК

Kонсултациите между политическите сили при областния управител на Бургас завършиха без постигнат консенсус за определяне на състава на РИК. Причината бе, че председателското място бе желано и от ГЕРБ и от БСП. Жечо Станков от ГЕРБ предложи за председател Стоян Арнаудов. Станков предложи на БСП да поемат зам. председателското място и да си „стиснат ръцете“.

Областният лидер на БСП Николай Тишев обаче не отстъпи председателското място с предложението за председател да бъде назначен Георги Михов. Неразбирателство имаше и по отношение на кандидатурата за секретар. Димо Грудев от Атака предложи това място отново да бъде поето от Михаил Хаджиянев, който 7 пъти е бил член на РИК, 5 от които е бил секретар и се е доказал на тази позиция. Ахмед Сюлейман настояваше секретарското място да се повери на представител на ДПС.

При това положение областният управител Павел Маринов оповести, че решението ще бъде взето от ЦИК. Протоколът с кандидатурите на партиите бе подписан от всички представители на бургаските структури и ще бъде изпратен в комисията. ЦИК ще определи състава на РИК-Бургас най-късно до 14 август, пише Poligraff. В срещата участие взеха: за ГЕРБ – Жечо Станков и Димитър Людиев, за БСП – Николай Тишев, за Атака – Димо Грудев, за ДПС Ахмед Сюлейман, за коалиция „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН” /Християн Митев/ и коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК” /Георги Митев и Живко Табаков/.