Пореден провален опит за гласуване на Изборния кодекс

Пореден провал на гласуването на Изборния кодекс. Депутатите от „Атака” и ГЕРБ напуснаха пленарната зала и БСП и ДПС не можаха да съберат необходимия кворум.

През цялата минала седмица народните представители обсъждаха промените в изборното законодателство. В петък отново скандал провали заседанието на парламента и той приключи работа още преди обяд. Остър спор за това дали преди избори може да се агитира и на друг език, освен на български, изправи на нокти депутатите.

В крайна сметка за първи път заедно – „Коалиция за България”, ГЕРБ и „Атака”, решиха кампанията преди вот да бъде само на български език.

Днес “Атака” напусна пленарната зала, след като поиска депутатите да излязат с декларация, осъждаща поведението на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов в петък. Националистите съобщиха, че ще подготвят декларация и настояват тя да бъде приета в пленарната зала.

„Всички сме свидетели, че в петък тук беше направено едно антибългарско и антидържавно изказване от представителя на ДПС. В тази връзка ние от парламентарната група на „Атака” правим предложение днешният дневен ред да бъде променен”, аргументира се Сидеров.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова обаче му обясни, че няма как по време на извънредно заседание да бъдат включвани допълнителни точки, още повече за разглеждане на документи, които не са постъпили в Народното събрание.

В края на миналата седмица Хафъзов скандализира парламента с изказването си, че ще агитира на майчин език и е готов да лежи в затвора за това.

В първите минути от четенето на текстовете от новия изборен кодекс и ГЕРБ напуснаха залата.

Георги Андонов от партията на Бойко Борисов поиска поименна проверка, след която стана ясно, че в залата няма необходимия кворум, като в последствие беше дадена 30-минутна почивка.

Въпреки това обаче депутатите не успяха да се съберат и след почивката. Така парламентът прекрати заседанието поради липса на кворум./КРОСС/