Поскъпват топлата вода, парното и токът, поевтинява природният газ

От днес поскъпват топлата вода, парното и токът. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изненада с по-малко намаление на цената на топлата вода и парното, но и с увеличение на цената на тока, въпреки очакванията средно за страната тя да падне минимално. От днес поевтинява цената на природния газ с малко под 2%.

Въпреки че цената на природния газ, който е основното гориво за топлофикациите пада минимално, те ще продават топла вода и парно на по-високи цени.

От днес в Габрово ще плащат по-скъпа топла вода с близо 7%, в София увеличението е с близо шест на сто, а за абонатите в Пловдив, Варна и Враца – увеличението прехвърля 5%. Малко по-евтино парно могат да ползват хората в Плевен, Перник и Бургас.

Токът поскъпва с две на сто, като най-голям е ръстът за абонатите на ЧЕЗ. Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН – под един процент, а за абонатите на Енерго про – дневната тарифа скача с 2,5%, а нощната с малко над процент.

Цените на тока са определени за едногодишен период, въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври, а сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода./КРОСС/