Последен срок за подаване на годишните данъчни декларации

Днес изтича срокът за подаване на декларация за данък върху доходите на физическите лица и плащането му. Пред данъчните служби  се образуват опашки от хора, които са избрали последния момент за декларирането на данъците си.

Най-лесният начин за подаване на данъчна декларация е по интернет, но за това е необходимо персонален идентификационен код или електронен подпис. Персоналният код се издава безплатно в териториалните дирекции на НАП. Ако нямаме такъв, данъчната декларация трябва да бъде подадена лично или да бъде изпратена по пощата. В такъв случай важи пощенското клеймо.

За да попълним без грешки данъчната си декларация, ако решим да го направим на хартия, по-разумно е да използваме декларацията с баркод. Тя може да се изтегли от сайта на приходната агенция и да се попълни, като изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер. Декларацията генерира и баркод, който помага за по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това, преди разпечатването на декларацията се прави проверка, което допълнително помага за избягване на грешки.

От Националната агенция за приходите припомнят, че подаването на декларациите в последния момент води до струпване на повече хора в дирекциите и да се чака повече време. Възможно е да чакаме повече време и в банковия клон в самата дирекция. Там внасянето на дължимата сума към хазната е безплатно.