Последно заседание на 42-то Народно събрание

С днешното извънредно заседание на 42-то Народно събрание, което започва в ранния следобед, ще приключи сесията на парламента и ще се сложи края на неговия мандат. Програмата на заседанието включва окончателното гласуване на ревизията на финансовата рамка на бюджета на Здравната каса и тази на републиканския бюджет.

След последните консултации при държавния глава нагласите са да бъдат гласувани единствено допълните 225 милиона лева за НЗОК, но не и да бъде актуализиран държавния бюджет. Росен Плевнелиев покани партиите в опит да ги убеди да постигнат съгласие за ревизия на бюджета с аргумента, че това ще осигури стабилност на служебното правителство, което поема управлението от тази седмица.

Напрегнатите консултации не намериха съгласие за двете актуализации. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия напусна парламента миналата седмица, се отказа от актуализация на големия бюджет, въпреки, че седмица по-рано я подкрепи заедно с ДПС, като обяви, че ще подкрепи само допълнителните пари за Здравната каса. Само за тази актуализация от самото начало апелират социалистите, а ДПС отново се обяви за ревизия и на двата бюджета.

В програмата на извънредното заседание е и активно оспорваното от БСП решение да се даде възможност на служебното правителство да може да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави.

Днешното заседание ще е последно за 42-то Народно събрание, в очакване на официално разпускане с Указ на президента Росен Плевнелиев на 6-ти август. От утре народните представители излизат във ваканция./КРОСС/