Почина писателят Антон Дончев

Българският писател и общественик акад. Антон Дончев почина на 92 години.

Антон Дончев започва да пише стихове още в детска възраст, но публикува първата си книга едва на 25 години.

Академикът е мъдрец и хуманист, който цени силата на детайлите, долавя вълненията на своя народ, обича красивото и се прекланя пред духовното.

Първият му роман “Сказание за времето на Самуила” е публикуван през 1961 г. Става световноизвестен с романа си “Време разделно”, написан за 14 дни и преведен на 30 езика, с над 2 млн. тираж. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

Дончев е един от класиците на българската литература, а неговите книги са не само принос към българското самосъзнание, но са записани със златни букви в световното културно наследство.

Министър-председателят Гълъб Донев изрази съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод загубата на големия български писател и хуманист.

„Словото без сърце беше най-голямата мъка за изкусния владетел на думите“, отбелязва премиерът. „А напоследък боледуваше заради злостните думи, с които българи се обръщат срещу българи“, допълва той.

В съболезнователния адрес министър-председателят пише, че акад. Дончев ни остави в наследство сказания за българската история, в които и занапред ще откриваме спасението от времената разделни.

„Духовното завещание на писателя е в словото му, което ще ни учи на човечност и ще ни свързва силно с българските ни корени. Ще ни липсва чистата сърдечност, с която разказваше хрониките на съвремието ни“, посочва още премиерът Гълъб Донев.