Почитаме Св.Св.Константин и Елена

На 21 май почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена.
Император Константин е победил със силата на кръста и позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията над християните били забранени. След като станал пълновластен владетел на цялата Римска империя, Свети Константин Велики преместил своята столица в град Константинопол, който по-късно става Цариград, а днес ние го знаем като Истанбул.
Майката на Свети Константин, Света Елена заминала за Йерусалим. Там издигнала църква на Спасителя Христос и открила кръста, на който Синът Божий бил разпънат. Според житието на Света Елена, докато копаели основите за новия храм, открили три огромни дървени кръста. Заедно с духовниците от Йерусалим си дали сметка, че това са трите кръста от Голгота – на Спасителя Христос и на двамата престъпници, разпънати от двете страни на праведника. Въпросът бил кой от тези кръстове е на Иисус Христос. По същото това време минала процесия с мъртъв човек. Света Елена и духовниците решили да изпробват силата на кръста. Допрели тялото на покойника до всеки един от кръстовете. Когато използвали третия кръст, мъртвецът се съживил. Нямало съмнение, че това е Божият Кръст.
Света Елена нарязала Кръста Господен на части. Една донесла в Константинопол за Свети Константин Велики. През годините парчетата от Светия Кръст били раздробени на по-малки парчета, защото желанието на много църкви и държави да притежават макар и миниатюрна частица от тази светиня било огромно.
Според народните традиции на 21 май се правят нестинарски надигравания върху горещите въглени.
Имен ден празнуват Елена, Еленка, Ели, Елина, Елин, Елка, Лена, Ленко, Еленко, Елеонора, Нора, Константин, Коста, Костаки, Косьо, Костадин, Костадина, Койчо, Кунчо, Констанца, Дичо, Динко.

7 593 именици живеят в Бургаска област. Жените с името Елена в Бургаско са 4 524. Костадиновците в областта са 1 687, а мъжете, носещи името Константин – 968.