Правителството одобри мерки за подобряване на бизнес средата в България

Министерският съвет одобри мерки за подобряване на средата за развитие на бизнес в България с оглед показателите на страната ни в доклада „Правене на бизнес“ на Световната банка. Подобряването на бизнес средата в България е сред основните приоритети на правителството, залегнали в програмата му „Държавност, развитие, справедливост“.

Съгласно редица престижни международни класации, които изследват конкурентоспособността на икономиката и условията за правене на бизнес, през последните години България изостава значително, което влияе негативно и върху привлекателността на страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация. В периода 2010-2013 г. България отстъпва с 22 места в класацията на Световната банка за правене на бизнес. Като цяло докладът отчита, че през последните години у нас не са извършени съществени реформи, които да доведат до подобряване на бизнес средата, поради което останалите държави постепенно успяват да изпреварят страната ни. През 2014 г. България заема 58-мо място.

Най-лошият показател на страната ни в класацията през последните години е свързването с електричество (135-то място от 189 държави). Като слабости тук са отчетени както времето, необходимо за свързване на новопостроената сграда с електричество (130 дни), така и разходите, свързани с това (320% от дохода на глава от населението). През последните години не е отчетен напредък на България в тази сфера.

Друга проблемна област за България касае издаването на разрешително за строеж (118-о място). По този показател е необходимо да се намали броят на изискуемите процедури (18), както и времето, което отнема на инвеститора да се сдобие с разрешението (104 дни). Световната банка отбелязва, че през последните години, вместо да се облекчават, процедурите в тази област стават все по-тежки за инвеститорите и значително затрудняват дейността им.

По отношение на показателя, свързан с производството по несъстоятелност, следва да се отбележи голямата продължителност на процедурата, която съгласно доклада отнема средно 3,3 години у нас, като този показател е почти два пъти по-нисък при страните от ОИСР – 1,7 години. България също така се характеризира с ниско ниво на възстановяване на средствата, което достига едва 32,6%, при 70,6% средно за страните от ОИСР.